2011: apr pasen- wijnlokaal 

Waar vind je deze?


Op dit strandje


Waar dit strandje is staat op het bordje.

Een klein puzzeltje dat is eens iets anders en zeker het strandje. Er veel op uit in april was nodig want inmiddels weten we wat de uitdrukking: 'april doet wat ie wil', betekent. Wat het weer betreft hebben we onze portie wel gehad. Mist, kou en regen, klinkt dát als een leuk Grieks eiland? Brrrr.., de verwarming hadden we hard nodig gehad. Tussen de mistflarden en regenbuien door hadden we gelukkig ook veel zon. Zie hier het Paasweekend van 23,24 en 25 april. Dat ziet er lekker zonnig uit! Echter aan de kleding valt te zien dat er een koude en pittige wind stond.

Traditiegetrouw ging op Paaszondag 's morgens om 8.00 het lam aan het spit waarbij onze vriend Takis, de hoofdkok was. Onze eilandvrienden en vriendinnen hadden we uitgenodigd zo rond een uur of 13:00 wetende dat de eerste al om 12:00 uur op de stoep zouden staan.

Die ochtend hadden we nog wel het eea te doen. Elke ochtend zit vol met werk en klusjes maar deze keer waren er speciale activiteiten. Ten eerste moesten we natuurlijk aan de slag met het voorbereiden van de paaslunch. Al brachten alle genodigden wel wat mee, zoals salades, tomatenkeftedes, tiropita, Grieks paasbrood, rode eieren en nog veel meer. Voor ons was echter het belangrijkste om op tijd op vliegveld te zijn. Het Heilige Licht van Jeruzalem zou namelijk met het vliegtuig worden ingevlogen. Heel speciaal in het Grieks-Orthodoxe geloof.

Het was een heel gedoe om het licht al brandend uit het vliegtuig te krijgen. De pappades zijn hier omringd door heel veel 'pakmannen' en zeker de burgemeester.



Hehe binnen nu allemaal nog even luisteren dan kan het feest beginnen.

Op het vliegveld liep iedereen met kaarsjes en lantaarntjes om het heilige licht over te nemen en dan maar hopen dat de harde wind het net overgedragen vlammetje niet weer zou uitblazen. Wij stonden in ieder geval paraat met fototoestel....nooit gedacht aan een kaars. Onze Griekse gasten waren wat slimmer en brachten het Het Heilige Licht van Jeruzalem van het vliegveld mee naar ons Guesthouse, Het Licht werd letterlijk bij ons 'ingereden'. Zo hadden wij op eerste Paasdag de hele dag de kaarsjes branden welke wij prompt vergeten zijn en zo gingen de kaarsjes vanzelf uit.....als dit maar goed gaat de rest van het jaar.

Op het strand in Agia Pelagia staan de lammeren aan het spit in rijen opgesteld.

Ondertussen gingen we nog even 'aan' bij Griekse vrienden die ook in de voorbereiding zaten voor de Paaslunch met maar liefst drie lammeren aan het spit....baas boven baas.

Grieks overleg.

Van al dat heen- en weer geren bleven we lekker warm. Rond 14:00 uur was het gezelschap compleet en de laatste Grieken waren gearriveerd. Eén blik van hen op het lam en ze wisten zeker dat moet nog een uurtje.... tenminste dat vonden zij.

Takis stond er op dat hij de kop mocht hebben. Ogen, tong en hersenen zijn een delicatesse, voor de Griek althans.

Iedereen keek smachtend naar al het lekkere eten maar vooruit met de geit eh lam dan wachten we nog even. We nemen nog een wijntje. Na het uur kwam er nog 30 minuten bij en nog eens 20 en en zo ging dat nog even door. Om een uur of vijf konden we aan tafel.

Verkleumd, verwaaid en een beetje teut genoten we van de verrukkelijke Paaslunch. Het lam was wat té gaar...tenminste dat vonden wij(muv de Grieken).

Eindelijk aan tafel.


Pasen in Griekenland
Het Griekse paasfeest is beslist de moeite waard om mee te maken. Het begint al ruim voor de grote week = megalo efdomada voorafgaand aan het Paasweekend met Carnaval = Apokries. Na het carnaval begint het vasten wat ca 40 dagen duurt . De laatste week voor Pasen is elke dag groots, grote maandag, grote dinsdag etc. Op woensdag en donderdag voorafgaand aan het paasweekend gaat iedereen naar hun families en/of de eilanden om het Paasfeest te vieren.

Velden vol met orchideen

Op goede vrijdag is er 's avonds een mis in de kerk. Nu heeft ieder dorp wel één of meerdere kerken. Op Kythira kun je kiezen waar je naartoe wilt Chora en Avlemonas zijn indrukwekkend.

Goede Vrijdag is de dag van rouw. De dood van Christus wordt herdacht. De icoon van Christus wordt op de Epitafios gelegd, wat het graf van Christus symboliseert. Er wordt hiermee buiten de kerk een processie gehouden. De Epitafios wordt door het dorp of de stad gedragen en veel inwoners van het dorp lopen mee met de processie.

Dit jaar zijn we naar Pitsinades gegaan en ging om een uur of 9 de optocht verlicht met fakkels en lantaarns naar de grote kerk in Aroniadika. In Chora, klik hier en scroll naar april 2008. zijn we nu 2x geweest en volgend jaar staat Avlemonas op de planning.
Het Heilige Licht
Op de zaterdag voor Pasen, 's middags, gaat de Orthodoxe Patriarch binnen in het Heilige Graf in Jeruzalem. Niemand anders mag mee naar binnen. Binnen zal hij de Heilige Vlam ontvangen uit de hemel. De patriarch draagt speciale gebeden voor en blijft wachten.

Strand Sparakariou.


Kapsali met linksonder het strand Sparakariou maar dat zie je niet op de foto.

Op een bepaald moment zal het Heilige Licht op bovennatuurlijke wijze een olielampje laten ontbranden. De Patriarch steekt hiermee de kaarsen aan. Daarna verdeelt hij het Heilige Licht onder de vertegenwoordigers van de andere orthodoxe kerken. De heilige vlam wordt naar Athene gebracht met een vliegtuig van Olympic Airlines en vandaar gaat het naar alle kerken in alle uithoeken van Griekenland. Tegen middernacht heeft elke kerk de Heilige Vlam. Behalve Kythira want dat kwam pas op zondagochtend maar Het kwam.

Strand Lygia met scheve rotsen, foto onder


Zaterdagavond is de Paasmis in de kerk. Iets voor middernacht gaan alle lichten in de kerk uit. Dan komt de priester achter de Iconostase vandaan met een kaars die door het Heilige Licht aangestoken is. Om middernacht luiden in heel Griekenland de klokken: het heilig vuur is aangestoken en iedereen mag zijn kaars met dit vuur aansteken. Het vuur komt uit Jeruzalem zie boven. Vanaf 24:00 uur mag er weer gegeten worden. Op het menu staat de Griekse paassoep Majeritsa(orgaanvleessoep).
Paaszondag zie hierboven!

Samen voor Agios Nikon.


Op z'n verjaardag is Albert flink toegezongen.


Crisis
Het paasfeest is uitbundig gevierd of toch iets ingetogener dan andere jaren? De crisis in Griekenland is groot en dramatisch. Er is geen geld anders dan geleend geld. Hoe dit terug te betalen?

Tulpen op Kythira. Deze staan in het noorden achter Gerakari.


De prachtige noord-westkust.

Het plan om eilanden te verkopen is door Papandreou weer uit de kast gehaald. Nu heeft Grieken heel veel eilanden dus er mogen best een paar van de hand.
Naar ons idee is het allerbeste exportproduct van Griekenland: Griekenland als vakantieland . Sowieso zon, zee en en strand in de warme zomermaanden. Echter de focus kan veel meer komen te liggen op de maanden oktober t/m april.

Een veld vol rozemarijn in het zuiden.


De langste waterval(eh stroompje) op Kythira is bij Steno Avlaki en waar ben ik?


Het prachtige strandje van Steno Avlaki.

Het is dan heerlijk toeven op de zuidelijker gelegen eilanden. Veel zonuren en de weersomstandigheden voor (lange) wandelingen zijn dan ideaal. Fietsen, eventueel een duik in zee, wat cultuur snuiven of in het zonnetje bijbruinen met een goed boek en een glaasje ouzo bij de hand. Tot rust komen op Kythira is niet zo moeilijk. Georganiseerd(groepsverband) kan ook want onze lijst met alternatieve vakanties wordt steeds langer en dat het hele jaar door. De eilanden zijn bij uitstek geschikt om een vakantiegevoel te hebben. Op het vaste land is de oude cultuur te bewonderen. Griekenland Vakantieland het hele jaar!


Iets anders doen op Kythira is een bezoekje brengen aan het wijnlokaal in Kalokairines. Er is op dit moment een grote bedrijvigheid op Kythira gaande met het aanleggen van wijngaarden. De Griekse wijnen zijn heerlijk maar onbekend omdat er weinig geexporteerd wordt. Het wijnlokaal van Kythira maakt jaarlijks 2 heerlijke wijnen van lokale druiven.

Het pand van de buitenkant...

..naar binnen...

...een deel van de presentatie...

...van half augustus tot eind september is de pluk en is de fabriek in werking...

...alles wordt zelf geproduceerd, gebotteld en opgeslagen...

...proeven kan ook vraag het de aardige eigenaresse Katerina...

...wij discussieren over geur en smaak...

...Albert geniet.

Elke ochtend tot een uur of één is de Winery open.Ook in de winter en behalve op zondag.
Stinjiassas,
Anita


Begin april en heeeeeel koud maar niet voor Mavromatti want ze draagt hier nog haar wintervacht.