Olijf-Pluk-Weken reportages
Olijf-Pluk-Weken 2008 – reportage
De geur van geplukte olijven. De geur van de olijfpers. Een geur die niet te omschrijven is. Groen en grond en natuur en een bittertje, je moet er bij zijn om het te begrijpen. Net zoals bij de olijfpers zelf. De pick-up’s, 4 WD en vrachtauto’s, gevuld met vele zakken olijven, rijden af en aan. […]
Olijf-Pluk-Weken 2009 – reportage
Vanaf 24 oktober arriveren de eerste gasten voor het olijven plukken. Tot op het laatste moment zijn we bezig geweest om de gezamenlijke ruimte, de grote woonkeuken, af te maken. We gaan hier wel ontbijt en diner verzorgen dus het moet er picobello uitzien en werkbaar zijn. Het is natuurlijk heel erg spannend zo’n eerste […]
Olijf-Pluk-Weken 2010 – reportage
Hoe gaat dat een week olijven plukken in Griekenland? “Op Kythira? Is dat een eiland maar waar ligt dat dan? Wie gaat er nu werken in een vakantie?” Blijkt Kythira boven Kreta te liggen en net onder de Peloponnesos. Kreta is bekend bij 99% van alle mensen. Maar Kythira…misschien bij 1%? Eén van de plekjes […]
Olijf-Pluk-Weken 2011 – reportage
Eind oktober was het zo ver de olijvenpluk nam weer de overhand op Kythira. Omdat de olijfoliepersen pas per 1 november opengaan heeft het geen zin om eerder te gaan plukken dan eind oktober. Al zit menige Griek medio oktober al in de startblokken om de groene, niet rijpe, en zwarte, rijpe, vruchtjes zo […]
Olijf-Pluk-Weken 2012 – reportage
Het begon met erg warm en veel te droog weer. Volgens de Grieken nog te vroeg om te plukken. Maar voor ons bleek dit geen probleem. Wij kunnen plukken op verschillende plekken. Op sommige velden leken eind oktober de olijven meer op steentjes dan op vruchten terwijl op andere velden de olijven al rijp genoeg […]
Olijf-Pluk-Weken 2013 – reportage
Een Griekse wijsheid: Eens in de zo veel jaren geeft de olijfboom geen tot weinig vruchten. Aldus geschiedde in 2013. Maar dan wel in heel Griekenland. Een rampjaar voor de Griekse olijfboer. Een daling van 50% van de olijfolieopbrengst wordt verwacht. Olijfolie is een van de bekendste exportproducten van Griekenland en 2013 lijkt dus het […]
Olijf-Pluk-Weken 2014 – reportage
Te droog in het voorjaar, te nat in de zomer, te heet in oktober en dan is er nog een akelig olijfvliegje die zich graag nestelt, en eitjes achterlaat, in sappige olijfjes. Het is een slecht jaar voor de olijf(olie) productie in Spanje, Italie en Portugal. In sommige delen zelfs compleet mislukt. In 2013 had […]
Olijf-Pluk-Weken 2015 – reportage
Gespot in de olijfpers op Kythira, Tsipras en Dijsselbloem, samen goed voor 86 miljard…olijfjes! Geperst tot olijfolie om de samenwerking gesmeerd te laten verlopen. In de hoop en verwachting dat we er ooit letterlijk de vruchten van zullen plukken, al zijn er in Europa op het moment van schrijven veel grotere problemen en bedreigingen. Zo […]
Olijf-Pluk-Weken 2016 – reportage
Het zal je maar gebeuren! Je hebt voor twee weken olijf-pluk-boekingen in de agenda staan en er zijn (bijna) geen olijven? Aldus geschiedde. Tijdens onze ronde langs de diverse olijfboomgaarden, juli jl, zagen we weinig groene vruchtjes. De olijfbomen stonden in een soort van overleeftoestand, vanwege een te droge winter. Hier en daar geel blad […]
Olijf-Pluk-Weken 2017 – reportage
Extra Virgin Olive Oil, dat is wat we produceren tijdens de olijf pluk weken op Kythira. Met wij bedoel ik de gastplukkers, de mensen van de olijfpers, de eigenaren van de olijfboomgaarden en wij tweetjes. Extra Virgin Olive Oil komt van olijven die met pit en al worden fijngemaakt tot er een gladde emulsie ontstaat. […]
Olijf-Pluk-Weken 2018 – reportage
De olijf-pluk-weken 2018 gaan zeker niet de boeken in als top olijven jaar. Wel als de meest internationale. Niet alleen uit alle hoeken van Nederland kwamen er deelnemers ook Moskou en Engeland waren in dit tiende olijf-pluk-jaar vertegenwoordigd. Om die reden werd het gedurende de wekelijkse kookworkshop van Griekse Maria nog chaotischer dan we gewend […]
Olijf-Pluk-Weken 2019 – reportage
Tijdens de (bijna) zomers aandoende Olijf Pluk Weken 2019 zijn er records gebroken. Allereerst hebben we met z’n allen de meeste olijven ooit bij elkaar geharkt. Vijfentwintighonderd kilo groene olijven. Groene olijven zijn nog niet helemaal rijp en ze geven een andere smaak aan olijfolie. Iets pittiger. Aan de boom verkleuren groene pers olijven, voornamelijk […]
Olijf-Pluk-Weken 2020 – reportage
Het zal wel komen van het regelmatige wandelingetje in de omgeving dat ik af en toe een euforisch vakantie gevoel ervaar. Sta ik ineens in een dorp waar ik in tijden niet ben geweest. Zo’n dorpje als Kypriotianika bijvoorbeeld. Het ligt erg hoog en de vergezichten zijn formidabel. Ineens hoor ik een dorpsbewoner roepen: ‘hé […]
Olijf-Pluk-Weken 2021 – reportage
Het leven zit vol keuzes. Elke dag maken we er vele. Diverse tot op zekere hoogte onbewust, bijvoorbeeld het smeren van een boterham, maar de laatste jaren worden al die ogenschijnlijk onbewuste en eenvoudige dagelijkse keuze momenten steeds bewuster. Die stevige omhelzing bij een begroeting bijvoorbeeld, in principe hebben we daar nu een ‘stop’ op […]
Olijf-Pluk-Weken 2022 – reportage
Ben je in november op Kythira dan weet je een ding zeker: de olijven koorts heerst. En dit jaar was het heftiger dan ooit. Zeker na die lang verwachte dag met dikke vette regenbuien begin november lijkt iedereen op het eiland te zijn besmet. De jacht op het groene goud is begonnen… Het is heerlijk […]
Olijf-Pluk-Weken 2023 – reportage
Die ene olijf-pluk-week van 2023 is er eentje om niet snel te vergeten. Dat lag enerzijds aan het behaalde resultaat maar natuurlijk vooral aan de Geweldige Gasten. Superenthousiast. Dit jaar geen gebroken hoogterecord in hoeveelheid olijven of versgeperste olijfolie maar een waar diepterecord sinds 2009, de start van de olijf-pluk-weken op Kythira. Met slechts 184 […]