Xenonas Fos ke Choros

Xenonas Fos ke Choros Kythira

EN/NL

Olijf-Pluk-Weken 2014 – reportage

Te droog in het voorjaar, te nat in de zomer, te heet in oktober en dan is er nog een akelig olijfvliegje die zich graag nestelt, en eitjes achterlaat, in sappige olijfjes. Het is een slecht jaar voor de olijf(olie) productie in Spanje, Italie en Portugal. In sommige delen zelfs compleet mislukt.
In 2013 had vooral Griekenland veel last van bovenstaande. Dit jaar gaat het een stuk beter, zo veel beter dat de productie verdubbeld gaat worden. Nu kan dat snel met een rampjaar achter de kiezen maar het is toch een mooie opsteker. De prijzen van de olijfolie stijgen met stip. Zal dat doorzetten?

Gedurende de Olijf-Pluk-Weken in 2014 is er een recordvangst bij elkaar geplukt. Ver over de 2000 kilo in 4 weken. Leuk om te weten is dat onze Griekse buren daar twee dagen over doen! Dan plukt men met vijf plukkers oa. familie en vrienden. De dag begint heel vroeg in de ochtend men plukt door tot het donker is én machinaal. Dat is heel hard werken en het tegenovergestelde van een ontspannen olijf-pluk-programma zoals wij dat aanbieden.

Het is een vrije dag op 28 oktober! Ook voor de plukkers. Heel Griekenland viert feest omdat in WOII de Grieken NEE zeiden tegen de Italianen. Het foute Italie wilde graag de grens bij Griekenland over. Ochi! Links de jonge, pas aangestelde en gekozen burgemeester van Kythira. Met zijn gevolg.

Het Philharmonisch Orkest staat al klaar voor de optocht

Een prachtige foto gemaakt door Rob Oudshoorn. Kijk het publiek meeleven.

Een koude en natte dag maar met warm kloppende hartjes

Ons pluk programma is erg soft. Uitgebreid ontbijten en langzaam verkassen naar de olijfboomgaard. Veel pauzes en zo is het ook voor de iets minder soepele plukkers toch een feestje. Dat laatste was het zeker. En wat was iedereen fanatiek. De eerste week begon koud, nat en met veel wind. Niet echt het ideale beeld van een olijf-pluk-vakantie in zonniger oorden.

In drie dagen harkte men maar liefst 530 kilo olijven bij elkaar. Op een wel heel lastig veld. Wat is nu een lastig veld? Eentje met veel schuine hellingen bijvoorbeeld. Het goed neerleggen van de netten is dan cruciaal anders rollen de olijven er vanaf. Het vele schuin staan te plukken is niet handig en kost meer tijd. Het van beneden naar boven lopen is inspannender. Zeker met een olijven zak van 45 kilo op je armen. Op de koop toe nog een paar hoge bomen en daardoor veel klimwerk. Maar het ging perfect want de ultra- en marathonlopers van de eerste week konden zo goed hun energie kwijt. Dat werd er ‘s avonds weer flink bij gegeten. Ik heb nu de gehaktballetjes eens geteld. Meer dan 100, misschien wel 125 gehaktballetjes in tomatensaus, tzoutzoukakia, en een paar kilo bonen, fasolakia, en geroosterde knoflook/rozemarijn aardappeltjes uit de oven.

Aubergine pilav met kip en vijgen tis Anita’s

Niet alleen was iedereen fanatiek met plukken maar zeker ook met foto’s en filmpjes produceren. We hebben er vele voorbij zien komen en gedeeld. De website van Rob Oudshoorn (roboudshoorn.com) begon ervan te haperen. Dat was nu ook weer niet de bedoeling. Maar dat is ook zo’n leuk filmpje…
Klik hier voor een ander heel erg leuk filmpje van Erwin.

Mooie olijfkleuren in nieuwe zakken. Die wil ik(anita) zelf ook wel eens plukken. Jippie ik ga een paar dagen mee. Zie me staan met Anna en Marianne.

Naarmate de olijf-pluk-weken vorderden werd het weer een stuk beter. Droog en zonnig. Fijn najaarsweer. Of voorjaar!? Het gras schiet namelijk als kool uit de grond. Door het aanhoudende mooie en droge weer sloeg de olijvenkoorts snel toe op het hele eiland. Vooral op die ene ochtend dat wij, aangekomen in de olijfboomgaard, alles aan het uitpakken waren en er achter kwamen dat we de tas met harken en zagen thuis hadden laten liggen. Snel naar de dichtsbijzijnde winkel met olijf-pluk-spullen in Livadi. Helaas, gesloten! Er hing wel een briefje op de deur met de tekst: vanwege de olijvenpluk gesloten…. Gelukkig was er nog iets open voor op z’n minst een paar harkjes.

We zijn verwend door de bewoners van het links op de foto. Eerst kwam Jiota langs met zelfgebakken koekjes en cake en later haar man Thodoris met schattige viooltjes.

Door buitenlanders wordt het olijven plukken eveneens als vakantiepret ontdekt. Veel verzoeken en zie daar twee Amerikaanse pluksters die echt geboekt hebben! Onze buurvrouw wist te vertellen dat de Griekse zender AlphaTV een reportage uitzond met veel ‘xeni’ , vreemde, plukkers. Ergens op de Peloponessos met Fransen, Oostenrijkers, Amerikanen en meer. Hebben wij een trend gezet? Ik dacht het wel vooral toen Ross Holidays, de enige Nederlanse charter op Kythira, in november op de markt kwam met: een Olijfpluk Vakantie op Pilion in december! Wat een heerlijke aandacht én publiciteit voor dit eeuwenoude ambacht.

In een week het hele proces meemaken.Van boom tot bord.

Ik weet zeker dat de gastplukkers van de Olijf-Pluk-Weken 2014 voor altijd anders aankijken tegen een olijfboom. Zal voor hen de smaak van verse olijfolie niet te evenaren zijn met een flesje olie uit de supermarkt. En alle bereidde en gedeelde recepten, van Takis, Maria en ondergetekende, zullen vast net zo lekker smaken als bij ons. Als het maar ia klaargemaakt met de lekkerste olijfolie ter wereld. Die van Kýthira!

Maria van het restaurant Selana in Potamos in actie met haar superlekkere ‘ traganopita’ en een salade met granaatappelpitjes

Tot volgend jaar! Zelfde periode bij Xenónas Fos kè Chóros. Een plekje reserveren kan nu al vast en verplicht je tot niets. Klik hier.

Anita

9 december 2014, klik hier voor een artikel (in het Engels) Waarom, tegen de trend in, de prijs van Griekse olijfolie daalt.

Al weer zo’n mooie foto van R0b Oudshoorn