Xenonas Fos ke Choros

Xenonas Fos ke Choros Kythira

EN/NL

Kythira Top 20

20. LOKALE PRODUCTEN

U kunt het eiland niet verlaten zonder een zak ladopaximadia, de zeer smakelijke Kythiriaanse olijfolie beschuit, en een pot lokale tijmhoning mee te nemen. Beide producten zijn beroemd in Griekenland en daarbuiten. De Kythirianen produceren verder ook olijfolie van zeer hoge kwaliteit, zeezout, verse kruiden zoals oregano en tijm, een aantal zeer heerlijke zoetigheden, zoals pasta mylou en Kythiriaanse rozedes en vele andere dingen.

Als u de zondagmarkt in Potamos bezoekt, kunt u deze producten rechtstreeks bij de lokale bevolking kopen.

19. OUDE OLIJFBOMEN

Over het hele eiland zijn de heuvels bedekt met terrasvormige velden met dorsvloeren (alonia), kleine veldhuisjes (katounes) en troggen voor de dieren. Dit bewijst dat er al vele eeuwen lang sprake is van landbouwactiviteit op Kythira. Iedereen produceerde zijn eigen graan, groenten, fruit, wijn en vooral olijfolie.

Veel olijfbomen zijn al geplant tijdens de Venetiaanse bezetting en sommige bomen worden zelfs verondersteld bijna 1.000 jaar oud te zijn. Enkele mooie voorbeelden van millenniumbomen zijn te vinden in de omgeving van Kalamos en Karavas.

18. FOSSIELEN

Kythera is diverse malen, zo’n 2 miljoen jaar geleden voor het laatst, uit de zee herrezen. Als bewijs hiervan vindt u vele fossielen van zeedieren verspreid over het eiland. Vooral het gebied Ammoutses, vlakbij de luchthaven, is er beroemd om. Dit is ook de vindplaats van een paar gefossiliseerde skeletten van de ichtyosaurus (een groot zeereptiel dat lijkt op een dolfijn).

En natuurlijk rees de godin Aphrodite op een schelp uit de zee bij het strand van Palaiopolis. Dezelfde soort schelp die nu op veel plaatsen op het eiland als fossiel wordt gevonden.

17. KERKEN EN KLOOSTERS

Niemand weet het exacte aantal, maar waarschijnlijk zijn er ongeveer 400 oude kerken op het eiland. De meeste zijn gebouwd tussen de 7e en de 15e eeuw. Veel zijn familie eigendom. Ze zijn bijna allemaal klein en eenvoudig, maar met mooie architectonische kenmerken en gelegen op unieke locaties. Er zijn zelfs een aantal kerken gebouwd in een stijl die alleen op Kythira voorkomt. Zoals Agios Nikon in Zaglanikianika. Er zijn een aantal prachtige kloosters op het eiland, waarvan Moni Myrtidiotissa en Osios Theodoros de belangrijkste zijn. Myrtidiotissa is elke dag geopend en moet zeker op uw must-see lijst staan.

16. CULTURELE EN RELIGIEUZE EVENEMENTEN

Van de Epiphani (de duik voor het kruis) op 6 januari tot aan Kerstmis. Het hele jaar door worden bezoekers van Kythira door de lokale bevolking met open armen verwelkomd om zich aan te sluiten bij hun vele feesten. Hoogtepunten zijn de zondagmarkt in Potamos, het Carnaval, Schone Maandag in het vroege voorjaar, de Paasparades in Avlemonas en Chora, Paaszondag in Agia Pelagia, het Mitata-wijnfestival in augustus, de 12 mei-viering in Osios Theodoros in Pitsinades, de 15 augustus-viering in het Myrtidiotissa-klooster, de zomerse dorpsfeesten, het Einde Zomerfeest in Agia Pelagia en Ochi Dag op 28 oktober.

15. BRITSE PROJECTEN

De Britten regeerden over Kythira vanaf het begin van de 19e eeuw tot aan 1864. In deze relatief korte periode voerden ze grootschalige openbare werken uit, zoals een volledig nieuw wegennet, bruggen, scholen, de Lazaretto (een quarantainestation voor zeelieden), aquaducten, waterreservoirs enz. De meeste bouwwerken staan ​​nog overeind en zijn voorbeelden van zeer fraaie architectuur. De meest bekende is de Katouni-brug, die volgens de overlevering legende werd gebouwd door een Britse officier zodat hij gemakkelijker zijn verloofde kon bereiken, die aan de andere kant van de vallei woonde.

14. SPECTACULAIRE NATUUR

Kythera is een heuvelachtig eiland met veel groene valleien, watervallen, bronnen en diepe kloven. Het eiland is een uitgebalanceerde combinatie van wilde natuur en gecultiveerde velden. De beschermde valleien worden al eeuwenlang gebruikt voor de teelt van olijfbomen, wijnstokken en andere fruitbomen. De rest van het eiland is grotendeels bedekt met unieke mediterrane struikgewassenen, maar ook met cipressen en pijnboombossen. Het grote en prachtige Gerakari-bos, vol met pijnbomen en eucalyptusbomen is absoluut de moeite waard om te bezoeken.

13. BRONNEN VAN KARAVAS

Karavas is een zeer charmant en groen dorp en bestaat uit een verzameling kleine nederzettingen verspreid langs een ravijn. Een beek, gevoed door vele bronnen, snijdt door het dorp. Het gebied van Amir Ali is vooral erg pittoresk. Vanaf hier kunt u wandelen langs de oever van de beek die bedekt is met weelderige vegetatie, zoals bananenbomen en ander exotisch fruit. De nabijgelegen Portokali-bron is vernoemd naar een enorme sinaasappelboom, die hier ooit gestaan heeft en vol hing met duizenden sinaasappels. Het waren er zoveel dat ze zelfs naar Athene werden geëxporteerd.

12. MUSEUMS

Een geweldige manier om meer te weten te komen over de geschiedenis en cultuur van Kythira is een museum te bezoeken. Het archeologische museum in Chora werd zwaar beschadigd door een aardbeving en heropende 2016. Het is klein maar zeer interessant en herbergt enkele van de belangrijkste vondsten uit opgravingen uitgevoerd op Kythira en Antikythera, sommige daterend uit 6.500 voor Christus. In het kasteel van Chora kunt u de permanente tentoonstelling van wapenschilden bezoeken. En het Byzantijns museum in Kato Livadi is in het bezit van een mooie verzameling Byzantijnse kunstwerken.

11. GROTTEN

Kytheriaan Ioannis Petrocheilos voerde al rond 1930 grotonderzoek uit op Kythira. Hij was de eerste speleoloog in heel Griekenland die dit op professionele manier deed. De grotten werden meestal gebruikt als dierenschuren, graven of om kerken in te huisvesten. Er zijn 3 kerkgrotten met de naam Agia Sofia, en ze zijn allemaal de moeite waard om te bezoeken. De legende wil dat de 3 grotten ondergronds met elkaar zijn verbonden. Ooit is een kat de grot in Mylopotamos ingegaan en er dagen later weer uit gekomen in Kalamos. De grot in Myloptamos is alleen in de zomer geopend.

10. GEHEIME STRANDEN

Kythira kent vele mooie stranden. Bekende stranden zoals Kaladi, Kombonada, Melidoni, Fyri Ammos, Chalkos, Lykoudimou en Fourni zijn relatief gemakkelijk te bereiken. Maar als u de hotspots wilt ontvluchten, kunt u ook veel onbekende en verborgen stranden vinden. Echte pareltjes die alleen bereikt kunnen worden door erheen te wandelen, te zwemmen of te varen. Heb je ooit gehoord van Fanakopia, Ammoutses, Kyriakoula of Vlychada? Als u bereid bent om de moeite te nemen, wachten deze ongerepte en verlaten stranden erop om door u ontdekt te worden!

9. CHYTRA EILAND

Het kleine eiland Chytra ligt net ten zuiden van Kythira. Chytra (wat ‘kookketel’ betekent) ontleent zijn naam aan de nevel die meestal in de winter rond het eiland hangt en de indruk wekt dat er een ketel overkookt. Het is de plaats waar de beroemde Sempreviva-bloem wordt verzameld. Maar het hoogtepunt van het eiland is de indrukwekkende zeegrot aan de westkant. In de zomer vaart de glassbottom boat een ​​paar keer per dag naar Chytra en kunt u in de grot genieten van een duik in het blauwste water dat u ooit heeft gezien. Ga aan het einde van de dag als de zon de ingang van de grot beschijnt en een fontein van kleuren creëert.

8. UNIEKE ARCHITECTUUR

De vele traditionele nederzettingen van Kythera bevinden zich allemaal op het centrale plateau van het eiland, ver weg van de gevaarlijke kustlijn. In deze dorpen vindt u talloze mooie voorbeelden van lokale architectuur. Het noorden wordt duidelijk beïnvloed door de Peloponnesos, terwijl de huizen in het zuiden meer in Kretenzische stijl zijn gebouwd. Venetiaanse invloeden zijn overal op het eiland te vinden.
Verken de dorpen te voet en u zult verrast zijn door de vele architectonische details zoals bogen, schoorstenen, houtovens, wijnpersen, buitentrappen en bloembakken.

7. MYLOPOTAMOS EN HET KASTEEL VAN KATO CHORA

Mylopotamos is een van de oudste en mooiste dorpen op het eiland, met traditionele architectuur, weelderige vegetatie en overvloedig water. Op het prachtige dorpsplein kunt u bij het café Platanos genieten van een Griekse koffie en erg lekker eten onder de oude platanen. Het dorp Kato Chora is een versterkte nederzetting. Het wordt gedomineerd door het Venetiaanse kasteel dat werd gebouwd om het dorp en het midden van het eiland te beschermen en om toezicht te houden op de westkust. De beste manier om het gebied te ontdekken, is de bewegwijzerde paden van Kythera Hiking te volgen.

6. WILDE BLOEMEN

In de lente zijn de vele wilde bloemen die het eiland kleur geven een indrukwekkend gezicht. Maar ook midden in de zomer zijn op de zinderende hete zandstranden trossen prachtige zee-narcissen te vinden. Er zijn zelfs een aantal inheemse bloemsoorten zoals Ophrys Candica Cytherea en Centaurea Cytherea. De zeldzame Sempreviva, die groeit op steile rotsen, is de mascotte van Kythira en wordt verkocht in lokale cadeauwinkels.
In het vroege voorjaar kan het een lonende ervaring zijn om te zoeken naar de kleine maar prachtige bijenorchideeën. Maar pluk ze niet….

5. MAGIC GREEN POOL

Aan de westkust, op ongeveer 45 minuten lopen van het strand van Limnionas, vind je een van de kleine wonderen van de natuur. Een prachtig natuurlijk zwembad met turquoise water, op slechts 2 meter boven de wilde Middellandse Zee. Het staat bij de lokale bevolking bekend als de Magic Green Pool of als de baden van Aphrodite. De wandeling naar het zwembad is lastig en voor mensen met hoogtevrees zeker niet aan te raden. Maar degenen die bereid zijn om de moeite te nemen, worden beloond met een heerlijke duik in kristalhelder water op een magische plek.

4. VENETIAANS CHORA

Chora, de hoofdstad van Kythera, en het Venetiaanse kasteel liggen op een hoge heuvelrug met een prachtig uitzicht op de baai van Kapsali en de Middellandse Zee. Het kasteel werd gebouwd in 1503 en was het militaire bolwerk van het eiland en diende ook als residentie van de belangrijkste Venetiaanse edelen.

Een bezoek aan het kasteel is een absolute must en ook een wandeling door het doolhof van smalle straatjes van Exo en Mesa Vourgo, waar u prachtige aristocratische huizen en talloze Byzantijnse kerken kunt bewonderen.

3. ONEINDIG WANDELEN OP DE OUDE PADEN

Kythira heeft een geweldig netwerk van monopatia, de oude wandelpaden die de dorpen in het verleden met elkaar verbonden. Sinds 2011 beoogt het Kythera Hiking-project veel van de oude en verlaten paden schoon te maken en open te stellen.

Wandelen op deze bewegwijzerde paden is zonder twijfel de beste manier om het eiland te leren kennen en de uitzonderlijke schoonheid te ontdekken.

Bezoek de website van Kythera Hiking voor informatie over de paden en de voortgang van het project.

2. VALLEI MET DE WATERMOLENS

Net ten noorden van Mylopotamos vindt u een plaats van uitzonderlijke natuurlijke schoonheid, de vallei met de Neraida (waterfee) watermolens. Wandelend over het pad vanuit het dorp Mylopotamos, is het eerste wat je ziet de indrukwekkende 20 meter hoge waterval tis Fonissas (van de moordenares). Vanaf hier gaat de bewegwijzerde wandeling door de weelderige vallei langs 23 oude watermolens, watervallen, stenen bruggen en poeltjes die uitnodigen om te zwemmen. De gerenoveerde Filippas-molen geeft een zeer goede indruk van hoe een watermolen op Kythira er vroeger uit zag.

1. PALEOCHORA

Het Machu Picchu van Kythira. Al van een afstand zie je de ruïne stad in volle glorie liggen ​​op een hoge heuvelrug omringd door diepe ravijnen. Paliochora of Agios Dimitrios was de middeleeuwse hoofdstad van Kythira en werd beschouwd als een onneembare vesting totdat het in 1537 werd veroverd door de gevreesde piraat Barbarossa. Sindsdien is het verlaten en volgens de folklore is de stad vervloekt en mag het nooit meer bewoond  worden. Voor een onvergetelijke ervaring kunt u deze mystieke plek het beste bezoeken bij zonsopkomst of zonsondergang.