Xenonas Fos ke Choros

Xenonas Fos ke Choros Kythira

EN/NL

Olijf-Pluk-Weken 2022 – reportage

Ben je in november op Kythira dan weet je een ding zeker: de olijven koorts heerst. En dit jaar was het heftiger dan ooit. Zeker na die lang verwachte dag met dikke vette regenbuien begin november lijkt iedereen op het eiland te zijn besmet. De jacht op het groene goud is begonnen…

Op 1 november begon bij ons het olijfpluk feest met veel bekenden van eerdere jaren. Zelfs nog van dit jaar! Kom je in één seizoen voor de tweede of zelfs derde keer naar Kythira dan heb je beslist de Kythira Kriebel.

Inmiddels zijn we twee olijf-pluk-weken met gasten verder en het was genieten van en mét alle enthousiaste deelnemers. Het zachte getik van olijven die in de netten rollen, de onderlinge grappen en grollen, alle wereldproblemen kwamen langs (en zijn opgelost), de persoonlijke verhalen maar ook de rust en de stilte. Concentratie! Oplettendheid! Of de gedachten maar gewoon wat laten fladderen.

Aan het begin van een olijf-pluk-week zijn het soms de vermoeide spieren die nog niet helemaal mee willen werken. Echter, de ervaring leert dat er elke dag een kleine verbetering is en men zich steeds soepeler en behendiger door de olijfboomgaard beweegt. Een ieder is gewapend met een harkje en een groot groen net en door de vele zonneschijn ontkom je niet aan een zonnige blos op de wangen. In de herfst een weekje doorbrengen in een olijfboomgaard op een Grieks eilandje voelt als een weldaad voor lijf en leden en met een beetje geluk krijg je er ook nog een opgeruimd humeur van.

De dag begint met een verrukkelijk uitgebreid ontbijt. De lekkere lunches worden uiteraard verorberd in de boomgaard en zo’n heerlijke buitendag sluiten we af met een gezamenlijk diner bij ons in de keuken. Je hoeft zelf niets te doen, behalve tussendoor olijven plukken. Verder is het zitten en vooral genieten. Het is een unieke vakantie week.

Tijdens de laatste olijfolie proeverij in de olijfpers vroeg Ted aan mij: “wat proef je?” Ted komt al jaren olijven plukken dus die weet echt wel hoe vers geperste olijfolie smaakt dus mompelde ik iets van heeeerlijke zachte olijfolie…Echter voordat ik was uitgesproken gaf Ted zelf het antwoord al: ”…in de olijfolie proef je dat de olijven door ons met liefde zijn geplukt…”. Nou als dat geen olijvenkoorts is weet ik het ook niet meer. Dank je wel Ted!

Ook bedankt: Christina, Marja, Tineke, Sierd, Jenny, Henk, Karen, Jan en Ted natuurlijk. Het was erg jammer dat Sjanne en Lili en Wia en Henk vanwege ziekte niet konden komen. Gelukkig is men weer aan de beterende hand en hopen we jullie in een volgend jaar op Kythira te treffen.

Nog even leuk: Wie regelmatig komt olijven plukken bij ons weet dat de olijfpers in Tsikalaria in al die jaren flink is gemoderniseerd. Hoe zag deze er in 2010 uit? Klik hier en scroll dan een paar foto’s naar beneden en zie de verschillen.

Tot slot een grote pluim voor alle plukkers van dit seizoen: het plukrecord per persoon is in de laatste week nogmaals verbroken. Bravo! Toch blijft het totale record olijven plukken in één week (4 dagen) staan op 698 kilo olijven, dat was in 2019!

Proost, op ieders gezondheid en bij voorkeur onder het genot van dagelijks een drupje echte Kytheriaanse olijfolie.

Tot volgend jaar! with olive love, Albert&Anita