Xenonas Fos ke Choros

Xenonas Fos ke Choros Kythira

EN/NL

Olijf-Pluk-Weken 2023 – reportage

Die ene olijf-pluk-week van 2023 is er eentje om niet snel te vergeten. Dat lag enerzijds aan het behaalde resultaat maar natuurlijk vooral aan de Geweldige Gasten. Superenthousiast.

Dit jaar geen gebroken hoogterecord in hoeveelheid olijven of versgeperste olijfolie maar een waar diepterecord sinds 2009, de start van de olijf-pluk-weken op Kythira. Met slechts 184 kilo olijven en 32 kilo olijfolie viel de oogst best een beetje heel erg tegen.

Weinig olijven wel heel veel zon

In de zes olijfgaarden waar we elk jaar plukken vonden we, al ergens in september, hier en daar een verdwaalde olijf. Niets dus. Zelfs na diverse rondjes bij buren en bekenden van noord naar zuid en oost naar west bleef er slechts één olijfgaard over die plukwaardig was. Tesamen met ons landje in Kalamos hadden we net genoeg om drie olijf-pluk-dagen te vullen.

Dit jaar is er een wereldwijde daling van de olijfolie produktie. Vooral in Spanje, het grootste olijfolie producerende land ter wereld, en in Italië, de nr 2. Overigens zijn de verwachtingen voor heel Griekenland, de nr 3 olijfolie producent wereldwijd, best goed. Men verwacht op 350.000 ton olijfolie* uit te komen, aanzienlijk hoger dan het vijfjaarlijkse gemiddelde van 262.000 ton. Dat is hoopvol voor de Griekse olijfolie industrie. Op Kythira klaagt ook (bijna) niemand want vorig jaar was het beslist een topjaar.

*bron: International Olive Council

De olijven verzamelen we niet langer in zakken maar in kratten. Dat schijnt beter voor de kwaliteit van de olijfolie te zijn.

Aan de deelnemers lag het zeker niet gedurende deze week, die hadden onderling de grootste lol. Wat wil je ook met een heerlijk najaarszonnetje op je bol, de fluitende vogeltjes in de bomen en lekker eten en drinken. Daar knap je zo van op in november. Of je nu uit Nederland komt, de Verenigde Staten of Tenerife.

Polly, het reizende vogelhuisje, kwam helemaal over vanuit de Verenigde Staten. Op instagram bekend als #pollythetravelingbirdhouse

(foto’s zijn gemaakt door Pat en Steph Sadler)

Al had menigeen nog een beetje moeite om op Kythira te arriveren. Zelfs Marianne. Toen ze was ingecheckt in Athene zat ze rustig te wachten bij de gate. Toen Albert haar ging halen op Kythira airport trof hij geen Marianne aan…Waar ben je? Nog in Athene, bij de gate, vliegtuig gemist! Kan gebeuren. Albert reageerde razendsnel en een hotel inclusief vervoer was zo geregeld en, niet onbelangrijk, ze vond haar koffer binnen een uur terug.

Marja vertrok 24 uur later vanaf Schiphol samen met vriendin Yvonne. Dat ging bijna niet door toen ze erachter kwam dat ze haar paspoort was vergeten. Snel in de taxi naar huis, ze zat nog niet of Yvonne belde al dat ze haar pas had gevonden. Die zat gewoon in haar nieuwe tas…. Toch even een stress momentje. En er volgde nog eentje.

Bij aankomst op Kythira en bij het uitpakken van de koffer ontdekte Yvonne dat ze een belangrijk medicijn was vergeten. Daar kan ze echt niet zonde. Albert belt direct met de apotheek in Potamos. Die wil dit specifieke medicijn niet zomaar verstrekken maar langskomen mogen ze wel. Na een kort consult met de apotheker kon ze het medicijn krijgen. Ze riep nog tegen de apotheker:’ik kan je wel zoenen’!!! Zo’n spontane enthousiaste Nederlandse uitbarsting deed hem meteen van kleur verschieten.

Moeite hebben om weer te vertrekken overkwam Christina dit jaar. Aangekomen op het vliegveld van Kythira kwam ze er achter dat ze haar paspoort niet bij zich had. Albert reed snel naar huis/het guesthouse en ja hoor in het nachtkastje lag haar paspoort. En de huissleutels.

Zo kan het ook…de een is druk bezig terwijl de Aphrodites toekijken

Tijdens de ontvangstborrel ontdekten we al snel dat er een zeer groot liefhebber van De Olijfboom in de groep zat. Dat gaat zo diep dat ze een prachtige tattoo van een olijftak op haar pols heeft laten zetten. En ze liet me een foto zien van een hele mooie olijfboom in haar tuin. Ik dook later die week meteen even in de Griekse mythologie. Want het is Athena, godin van de wijsheid, die de eerste olijfboom ter wereld uit de grond heeft gestampt. Bij deze de mythe** van Athena opgedragen aan Hanneke:

Poseidon (god van de zee) en Athena (geboren uit het hoofd van Zeus heerser van hemel en aarde en vader van de goden en de mensen) twistten om de stad Athene, over wie de stad onder zijn hoede zou nemen en wiens naam hij zou krijgen. Tenslotte besloten zij elk aan de stad een geschenk te geven en degene wiens geschenk het meest waardevol geacht werd door de andere goden, zou de overwinnaar zijn. En zo sloeg Poseidon met zijn drietand op de rots van de Acropolis en onmiddelijk kwam daar water tevoorschijn. Vervolgens stampte Athena met haar voet op de grond en daar wortelde een olijfboom, de eerste ter wereld, die gezegende boom en vredessymbool sinds zeer oude tijden. En vanaf dat moment heeft de stad Athene haar naam en staat onder haar bescherming, daar de goden oordeelden dat zij gewonnen had.

**bron: Griekse mythologie van Toubi’s

Wellicht is het een idee om flink wat olijftakken wereldwijd onder de mensen te verspreiden voor vrede, verzoening en hoop.

Bedankt Marja, Marianne, Yvonne, Henk, Wia, Pat, Steph, Christina, Hanneke en Polly. Het was inspirerend om jullie (wederom) te ontmoeten.

Wil je ook eens meedoen? Neem gerust contact met ons op en/of je kunt me altijd mailen anita@eengriekseiland.nl

Tot op Kythira! Albert&Anita

Zo’n klein geitje was erg blij met het snoeiafval dat op de grond viel