Xenonas Fos ke Choros

Xenonas Fos ke Choros Kythira

EN/NL

Olijf-Pluk-Weken 2021 – reportage

Het leven zit vol keuzes. Elke dag maken we er vele. Diverse tot op zekere hoogte onbewust, bijvoorbeeld het smeren van een boterham, maar de laatste jaren worden al die ogenschijnlijk onbewuste en eenvoudige dagelijkse keuze momenten steeds bewuster. Die stevige omhelzing bij een begroeting bijvoorbeeld, in principe hebben we daar nu een ‘stop’ op gezet. Totdat we afgelopen week een begrafenis hadden van een 89 jarige buurvrouw (‘gewoon’ van ouderdom overleden). Bij één familielid kwam ik niet onder een omhelzing uit, bij de anderen kon ik de handdruk niet vermijden. Al hadden wij ons nog zo voorgenomen om geen van beide te doen het lukte gewoonweg niet. Echt iedereen gaf een hand, een vuistje leek dan erg ongepast tijdens deze begrafenis. De altijd parate schoonmaakdoekjes kwamen goed van pas. Al zijn wij inmiddels 3x gevaccineerd toch blijven we voorzichtig.

Kilo’s olijven uit de bomen harken is elk jaar een feestje.

Ik vind het heel dapper dat er de afgelopen jaren zo veel reizigers naar Kythira zijn gekomen. De meeste vonden de reis meevallen. Gelukkig. Zelf staan we aan de vooravond van een tiendaags verblijf in Nederland. Kerstmis met familie en diverse vrienden bezoeken. Vorig jaar zijn we niet geweest omdat er een stevige lockdown was én in Griekenland én in Nederland. Af en toe slaat de twijfel heel eventjes toe, is het wel verstandig? Maken we de juiste keuze door wel te gaan? Een vraag die we onszelf nooit eerder hebben gesteld voor een bezoek aan Nederland.

Soms worden er keuzes voor ons gemaakt. Of misschien wel vaker dan we denken en willen. En zeker niet altijd naar onze eigen tevredenheid. Keuzevrijheid is een groot goed in de westerse wereld. Dat moeten we en willen we beschermen maar tot welke prijs?

Thuis (guesthouse) heerlijke super verse olijfolie proeven met een tafel vol mezze. Foto Henk en Jenny.

Met alle lockdowns, ook in Griekenland, hadden en hebben we geen keuze meer. November vorig jaar zagen we er al heel lang eentje aankomen. Al ver voor de tweede lockdown maakten wij de keuze om geen olijf pluk weken te organiseren. Overigens voelde dat niet als moeten of als dwang maar meer een logisch gevolg van alle ontwikkelingen. In 2021 maakte de natuur deels een keuze want het is een slecht olijvenjaar op Kythira. Omdat we vorig jaar al een jubilaris onder ons zouden hebben gehad besloten we om dit jaar toch een mini olijf pluk week te houden. Zodat jubilaris Christina in 2021 toch 10 jaar olijven plukken op Kythira kan vieren. Want wat staat ons (de hele wereld) in 2022 allemaal te wachten?

Kortom we hebben onze jubilaris Christina extra in het zonnetje gezet. Vaak ook letterlijk. Tussen de olijfbomen, op het terras en op het strand. Dit jaar geen kookworkshop met Maria en geen verse olijfolie proeverij in de pers maar verder…een heerlijke vakantie week in de olijven voor Christina samen met Henk en Jenny, ook al vele vele jaren trouwe olijven plukkers.

In het haventje van Lykodimou. Aangezien een kogel en buskruit onvindbaar waren voor een grootse knal ter ere van de jubilaris werd het een fotoshoot naast het kanon.

Toch hebben we allemaal het groepsproces van samen olijven plukken gemist. Reden: Henk en Jenny moesten na 2 dagen op Kythira in quarantaine. Dat was stevig balen met name omdat ze zo ontzettend toe waren aan vakantie. Helaas, ondanks hun vaccinaties waren ze beide positief. Je wilt dan niet meteen aan het ergste denken zoals ziekenhuisopname’s maar het bracht toch spanning en onrust in de normaal gesproken ontspannen olijven pluk maand november. Alles viel achteraf mee. Behalve voor Henk en Jenny die 16 dagen in quarantaine hebben gezeten. De zon scheen veel en lekker warm op hun terras en in de tuin, dat was tenminste nog een opsteker. Inmiddels zijn ze superfit en weer veilig thuis en zijn wij heel erg blij dat we de olijf pluk weken in 2021 klein hebben gehouden. In 2022 doen we een nieuwe poging. We houden je op de hoogte!

Fijne winter en blijf gezond,

Albert&Anita

PS: op de dag van Christina haar terugreis naar huis was de warme zon en het zachte zand op het strandje van Lykodimou Beach nog even genieten.