Xenonas Fos ke Choros

Xenonas Fos ke Choros Kythira

EN/NL

Stranden van Kythira

Kythira kent veel mooie en gevarieerde stranden. Sommige zijn klein, andere groot, kiezelstranden, zandstranden, gemakkelijk te bereiken, moeilijk te bereiken en soms zelfs alleen vanuit zee bereikbaar. Bij de keuze van het strand speelt de wind een belangrijke rol. Van half mei tot half september is de Meltemi  de overheersende wind. Een droge noord-oostelijke wind die voor verkoeling zorgt op hete zomerdagen. Normaal gesproken steekt de Meltemi aan het eind van de ochtend op  en neemt tegen de avond weer in kracht af.  Bij harde wind kunnen er hoge golven ontstaan aan de (noord)oostkust en kan het lastig zijn om daar te zwemmen. Uitzonderingen hierop aan deze kant van het eiland zijn de stranden van Palaiopolis (omdat deze feitelijk zuidgericht zijn) en Diakofti (vanwege de bescherming van een pier en een vlak voor de kust gelegen eiland). Soms kan er een harde westenwind staan (vaker buiten het hoogseizoen). In dat geval bieden een aantal stranden aan de oostkust bescherming.

Hieronder treft u een overzicht aan van de belangrijkste stranden:

Kindvriendelijke stranden

Diakofti

Een paradijs voor kinderen met turkoois en ondiep water en een wit zandstrand. Gelegen tegenover de veerhaven van Kythira met een aantal restaurants en barretjes vlak naast het strand. Een fantastische plek om in de zomer ‘s avonds te dineren aan het water.

Kapsali

Een (in de zomer) georganiseerd strand met parasol’s, strandstoelen, waterfietsen en een boulevard met barretjes en restaurants. Vanaf het strand heeft u een prachtig zicht op Chora en het Kastro. En tijdens het zwemmen loopt u de kans een van de enorme zee schilpadden te ontmoeten, die regelmatig in deze baai zwemmen.

Platia Ammos

Gelegen in het dorp met dezelfde naam, in het noordelijk deel van het eiland. Een grijs gekleurd zandstrand met fraai uitzicht richting de Peloponessos en het eiland Elafonissos.

Agia Pelagia

Dit is een van de grootste dorpen van het eiland en waarschijnlijk het meest toeristisch. Het heeft een boulevard aan zee met een aantal leuke restaurantjes en barretjes. Vanaf  Agia Pelagia richting het zuiden treft u een reeks mooie stranden aan, allemaal met een panoramisch uitzicht. De mooiste stranden zijn waarschijnlijk Fyri Ammos (een rood gekleurd strand), Lorentzo (met prachtig helder blauw water) and Lagada, in de zomer georganiseerd en gelegen nabij het einde van de kloof van Paleochora).

Palaiopolis

Het langste strand van Kythira, gelegen in een van de mooiste gebieden aan de oostkant van het eiland.  Omdat het strand in feite zuid-gericht is heeft u op heldere dagen een fraai uitzicht op Antikythira en soms zelfs Kreta. Eigenlijk zijn het 3 stranden die met elkaar verbonden zijn, Piatsa, Vothonas en Limni. Zelfs in het hoogseizoen vindt u hier gemakkelijk een mooi prive plekje op het strand. Omdat het een archeologisch gebied is kan er gelukkig niet te veel gebouwd worden en blijft de omgeving beschermd. In Palaipolis en het nabij gelegen dorpje Avlemonas treft u een aantal zeer goede restaurantjes aan.

Erg mooie stranden

Kaladi

Waarschijnlijk het meest gefotografeerde strand van Kythira. Een prachtige plek om vroeg in de ochtend de zonsondergang te bewonderen. Het strand wordt door een hoge rotswand beschermd voor westelijke winden. U moet uw auto boven aan de heuvel parkeren en dan door middel van een stenen trap met ruim 80 treden afdalen naar het strand.  Erg populair bij de Grieken en in de zomer kan het hier dan ook erg druk zijn.

Sparagario

Een erg mooi strand verstopt onder het Kastro in Chora. Het is niet geheel gemakkelijk te bereiken. U kunt een kano of waterfiets huren in Kapsali en dan de baai oversteken of u daalt per voet via een steil pad de heuvel af. Halverwege de heuvel treft u nabij een verlaten huis een grot met een prachtig klein kerkje aan.

Kalami

 Om het strand Kalami te bereiken kunt u het beste uw auto parkeren bij het klooster Panagia Orphani en van daar uit te voet verder gaan. Het is ongeveer 1 kilometer lopen naar het strand. Het laatste stukje is vrij lastig, u daalt een redelijk steil pad af met behulp van een touw. Het is echter zeer de moeite waard. Een echt prachtig kiezelstrand tussen de rotsen met azuurblauw water. Ook een prima plek om te snorkelen.

Fyri Ammos

De combinatie van het natuurschoon, het rood gekleurde strand en het diep blauwe water maakt Fyri Ammos tot een zeer bijzonder strand. Bereikbaar via een spectaculaire weg van uit de richting Kalamos. In 2013 is een groot deel van het strand weg geslagen als gevolg van een winter storm.

Melidoni

Een in het zuid-westen van het eiland gelegen strand dat kan worden bereikt via een deels verharde weg vanaf het dorp Drimonas. Het is een mooi zandstrand met diep blauw water. In de zomer is er een cantina op het strand en kan het erg druk zijn. Vanwege het diepe water niet echt geschikt voor gezinnen met kleine kinderen.

Feloti

Ondanks dat het gebied rondom Feloti beach een aantal jaren geleden door een bosbrand flink is beschadigd is het landschap nog steeds zeer indrukwekkend met hoge rotswanden en grote zwerfkeien die verspreid in het landschap liggen. Met de auto bereikbaar vanuit de richting Chora maar omdat de weg vrij steil is, is hij minder geschikt voor diegenen die last van hoogtevrees hebben. Net voor het strand treft u het prachtige rotskerkje Agia Pelagia aan.

Zonsondergang stranden

Lykodimou

Een van de beste stranden aan de westkant van het eiland en een prachtige plek om de zonsondergang te bewonderen. Het strand is beschermd voor (noord)-oostelijke stranden vanwege een hoge rotswand en op het strand treft u een kleine  grot aan met een zoet water bron.

Routsounas

Een groot verlaten strand in het uiterste noord-oosten van het eiland. Bereikbaar via een onverharde weg, vaak in slechte staat, en eigenlijk alleen geschikt voor auto’s met 4-WD (of eventueel wandelen).

Limnionas

Om bij het strand te komen volgt u vanuit het dorpje Mylopotamos gedurende zo’n 7 kilometer een spectaculair slingerende weg door een prachtig natuurgebied. Op het strand treft u een paar vissershuisjes, een cantina (die regelmatig open is) en een kerkje aan.

Speciale stranden

Magic Green pool

Niet echt een strand maar wel een heel bijzonder natuurlijk ‘zwembad’ dat zo’n 2 meter boven zee niveau ligt.  Oorspronkelijk een grot, waarvan het dak lang geleden ingestort is. Het helder groene water is diep genoeg om in te zwemmen. Om het zwembad (ca. 25 m x 15 m) te bereiken moet u ca. 40 minuten wandelen met als beginpunt het strand van Limnionas. U loopt achter het kerkje in noordelijke richting langs de kust door een ruig landschap met lage bebossing. Het pad is niet echt duidelijk aangegeven dus u moet zorgen dat u de zee ongeveer steeds op dezelfde afstand houdt. Vlak na een grote open inham komt u aan bij de Magic green pool. Net voor de pool loopt het pad naar beneden. Het laatste deel is erg lastig en er staat door middel van blauwe stippen op de rotsen aangegeven welke route u moet volgen. Dit stuk is zeker niet geschikt voor diegenen die last van hoogtevrees hebben.

Fanakopia

Een klein maar erg mooi strand met prachtige zwarte, witte en grijze kiezels. Het water is helblauw. Het kan alleen bereikt worden via een pad dat begint ergens op de weg van Mylopotamos naar Limnionas. Het beginpunt staat aangegeven met een bord. De wandeling duurt zo’n 20 minuten en is erg lastig.

Avlemonas

Een natuurlijke baai midden in het centrum van het pittoreske dorpje. Het baaitjes is omgeven door een paar restaurantjes en een leuke bar met uitzicht op de baai. Terwijl u op het terras zit en van een drankje en een hapje geniet kunt u beneden u de zwemmers van de rotsen zien duiken.

Andere stranden

Chalkos

Een erg populair kiezelstrand in het zuiden van het eiland met in de zomer een cantina met strandbedjes. Gemakkelijk te bereiken vanuit de richting Kalamos.

Kombonada

Een prachtig strand met grote witte kiezels, gelegen aan de oostkant van het eiland tussen de stranden van Palaiopolis en Fyri Ammos (Kalamos) in. Het landschap is erg mooi. Bereikbaar via een teerweg van uit de richting Livadi/ Karvounades.

Fournoi

Gelegen aan de noord-oost kust van het eiland en bereikbaar via een onverharde weg vanaf de hoofdweg tussen Karavas and Platia Ammos. In de zomer is een gezellige cantina geopend en wordt er ‘s avonds vaak live muziek gespeeld.

Vlichada

Een verlaten strand, net ten zuiden van Kaladi gelegen. Het is te bereiken via een wandelpad vanaf de weg Palaiopolis-Alexandrades, per boot of door er naar toe te zwemmen vanaf Kaladi.

Beaches of Kythera - publicatie van de gemeente Kythira

ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΤΩΝ ΚΥΘΗΡΩΝ

Έκδοση οδηγού τσέπης του Δήμου Κυθήρων