Olijf-Pluk-Weken 2018 – reportage
De olijf-pluk-weken 2018 gaan zeker niet de boeken in als top olijven jaar. Wel als de meest internationale. Niet alleen uit alle hoeken van Nederland kwamen er deelnemers ook Moskou en Engeland waren in dit tiende olijf-pluk-jaar vertegenwoordigd. Om die reden werd het gedurende de wekelijkse kookworkshop van Griekse Maria nog chaotischer dan we gewend zijn. Met een diversiteit van vier verschillende talen in de keuken, want we wilden ook weten hoe alles in het Russisch werd uitgesproken, kwam alles toch zeer smakelijk op tafel. Maria hield zoals altijd het hoofd koel.
Wat dacht je van het thema olijven plukken doortrekken in je olijf-pluk-outfit? Is hiermee een trend gezet? Het verrassingseffect was groots toen beide dames op de eerste olijf-pluk-ochtend helemaal in stijl gekleed aan het ontbijt verschenen. Te meer omdat ze elkaar helemaal niet kenden.
Op de allerlaatste olijf-pluk-avond was er nog een spontaan optreden. Nadat we de olijven hadden laten persen en met z’n allen van die heerlijke verse olijfolie hadden geproefd nodigden we iedereen uit voor een afsluitend etentje. Nadat het eten was besteld, een glaasje wijn was ingeschonken en de eerste Yamas! was uitgeroepen vroeg Nel om alle aandacht. Tot onze verrassing zette ze een zelfgemaakte lauwerkrans op haar hoofd, opende haar tablet en daar begon ze. Te leuk om niet op te nemen in dit verslagje.
Kythera
Het is het jaar 2018 na Christus.
Het is in deze dagen dat er een groep van oorsprong Noordelingen uit Nederland te weten, uit Groningen, Drenthe en Friesland oprukken naar Griekenland en het plan hebben het eiland Kythera te veroveren. De reden, een klein land wil groot worden in Europa.
Zij arriveren de 16e november op het eiland Kythera en krijgen gastvrij onderdak in het kasteel van Albert en Anita in Aroniadika. Albert en Anita, Drentenaren die al in 2009 zijn gearriveerd. Vanuit dit kasteel centraal gelegen op het eiland hebben zij een mooi overzicht.
Op een avond worden er snode plannen gesmeed bij kaarslicht in de keuken van het kasteel. Hoe kunnen zij het beste Kythera veroveren. Albert, wel in voor een avontuur en die het eiland inmiddels een beetje kent oppert het plan om de olijfgaarden van Panajiotis te gaan veroveren. Kythera zal daarmee in het hart worden geraakt. Het eiland is immers totaal afhankelijk van de productie van olijfolie.
Op een ochtend vertrekken zij in twee auto’s richting de olijfgaarden… Anita heeft een grote picknickmand klaargemaakt met daarin pastasalade en bananenbrood en heel veel flessen water. Ze kunnen immers wel dagen wegblijven. De weg naar de olijfgaard is vol bochten en kuilen. Het hart slaat hun af en toe in de keel als er een tegenligger aan komt.
Aangekomen bij de olijfgaard spannen zij netten rond de olijfbomen. De Kytherianen zullen daarin verstrikt raken willen zij de olijfbomen heroveren. Er worden harken uitgedeeld zodat ze ten strijde kunnen gaan mocht het nodig zijn. Albert heeft zelfs een groot kapmes. Twee trappen worden uitgeklapt waar Grietje en Bart op gaan staan zodat zij een goed overzicht kunnen houden op de vallei. Jenny en Henk gaan de olijfbomen al te lijf met hun harken om alvast te oefenen. De strategie gaat bepaalt worden. Wat is slimmer dan eerst de olijfbomen helemaal leeg te plukken en aan het het einde van de week de olijven te laten persen tot olie en vervolgens al die flessen mee te nemen naar Nederland? Panajiotis heeft dan het nalachen. Maar er moeten eerst olijven worden geplukt. Kammen noemen ze dat op Kythera. Al harkend vallen, regenen de olijven op de grond en rollen over de netten. Christina gaat er al vast bij zitten en kamt op de grond de olijven van de takken. Nel die nog nooit olijven geplukt heeft stelt domme vragen zoals wat moet ik doen met een hark? Kan ik de olijven niet één voor één plukken? Henk heeft het steeds over copulerende olijfbomen wat tot op de dag van vandaag nog steeds niet begrepen wordt.
Na dagen hard werken is de hele olijfgaard van Panajiotis leeggekamd. Honderden kilo’s olijven hebben ze inmiddels verzameld in zakken. Albert heeft alvast een afspraak gemaakt bij de Olijfpersfabriek waar de olijven worden omgezet in het vloeibare gele goud.
Op de 22e november in het jaar 2018 na Christus brengen ze met elkaar al die zakken met olijven in twee auto’s naar de Olijfpersfabriek. Maar als ze zien hoe hartelijk zij daar in de fabriek worden ontvangen door de Kytherianen, hoe liefdevol zij daar met de olijven omgaan hoe hun product van Kythera wordt geperst en het vloeibare goud gaat stromen… De Noordelingen uit Nederland beginnen zich te schamen en steeds meer. Hoe hebben zij toch kunnen bedenken dat zij de olijfgaarden van Panajiotis wilden veroveren en Kythera in het hart wilden raken. En dat zij Albert en Anita in hun plannen betrokken hebben. Ze komen plotseling tot inkeer en inzicht. Kythera is immers zelf het hart. En aan een hart moet je niet komen. Een hart is bedoeld om schoonheid te laten zien en liefde. En dat laat Kythera zien en dat zijn Albert en Anita die daar een voorbeeld in zijn.
Dit inzicht nemen zij mee naar Nederland en in het licht van de Europese parlementsverkiezingen mei 2019 zullen zij een bijdrage gaan leveren aan een sterker en mooier Europa ipv dat Nederland, een klein landje, dat groot wil worden.
Over 100 jaar zal er nog altijd gesproken worden dat in de week van 16 november op Kythera in het jaar 2018 na Christus de Noordelingen een wezenlijke bijdrage hebben geleverd aan een sterker en vredelievend Europa.
Kythera
November 2018
Nel Kerkstra
Een mooiere afsluiting van de olijf-pluk-weken 2018 kunnen wij niet bedenken. Ontzettend bedankt Nel! De laatste plukker is deze week weer vertrokken en wij willen alle deelnemers ontzettend bedanken voor hun enthousiaste bijdrage. Of je nu voor eerste of voor de achtste keer komt het blijft een onvergetelijke vakantie.
Dank jullie wel Vera, Marianne, Bart, Grietje, Gabry, Margriet, Ted, Christina, Henk, Jenny, Sierd, Tineke en Nel!
Tot volgend jaar, tot op Kythira. Wil je alvast een plekje reserveren voor november 2019? Dan kan dat door hier te klikken
Albert&Anita
PS: Bedankt Vera, Marianne, Chris, Bart, Grietje, Gabry, Margriet, Ted, Christina, Henk, Jenny, Sierd, Tineke en Nel!