Olijf-Pluk-Weken 2017 – reportage
Extra Virgin Olive Oil, dat is wat we produceren tijdens de olijf pluk weken op Kythira. Met wij bedoel ik de gastplukkers, de mensen van de olijfpers, de eigenaren van de olijfboomgaarden en wij tweetjes.
Extra Virgin Olive Oil komt van olijven die met pit en al worden fijngemaakt tot er een gladde emulsie ontstaat. Daarna wordt het sap uit de emulsie onttrokken (door te extraheren) en komt de stroom superverse groene olijfolie op gang. Het is de enige bakolie zonder chemicaliƫn en andere toevoegingen. Het is het sap van gezonde olijven met ontzettend veel gezondheidsbevorderende kwaliteiten.
Extra Virgin Olive Oil is de hoogste kwaliteits kwalificatie voor olijfolie.
De gasten die deelnemen aan de olijf pluk weken krijgen een fles Extra Virgin Olive Oil mee naar huis. Van hun eigen geplukte olijven. Daarna wil je geen andere olijfolie meer. De zo aangeprezen olijfolie in je supermarkt, of bij je olijfolie specialist, smaakt lang niet zo lekker, ik hou het netjes: die smaakt anders. Er ontstaat een behoefte aan meer olijfolie van Kythira. Nu ‘verdwijnt’ het overschot te goedkoop naar slimme inkopers uit Europese buurlanden. Die vermengen hun matige olijfolie met die van Kythira/Griekenland en brengen het op de markt als Extra Virgin Olive Oil. Dit is een heel groot schimmig gebied voor de consument, voor jou dus.
Lees ook Een ode aan de olijf
Tijdens de olijf-pluk-weken op Kythira zie je het product vanzelf ontstaan. Van olijf naar olie. We plukken in olijfboomgaarden die puur natuur zijn. Er is eens geploegd, wellicht nog wat (kippen)mest toegevoegd en de bewatering komt voornamelijk van regen. Onze geproduceerde Extra Virgin Olive Oil is voor ons genoeg voor een jaar en soms voor twee jaar. Ook meteen de uiterste houdbaarheidsdatum om van alle goede eigenschappen uit olijfolie te kunnen genieten. Voor ons is dat genoeg maar toch blijf ik het eeuwig zonde vinden dat die heerlijke olijfolie van Kythira niet de aandacht krijgt die het verdiend.
Wist je dat De Griek de grootste olijfolie verbruiker is ter wereld? 18 liter olijfolie per persoon per jaar! Griekenland produceert 10% van de wereldwijde productie. Er is een overproductie van 50%! Ze weten wel hoe ze olijfolie moeten maken maar ergens gaat het bij de verkoop en promotie in het buitenland niet goed. Eeuwig zonde in tijden van diepe crisis (dat is het nog steeds). Hebben de Grieken niet een geweldige troef in handen? En niet alleen met olijfolie….
De olijf pluk weken 2017 (voor de negende keer!) waren een gezonde mix van ervaren plukkers en nieuwe enthousiastelingen. Voor de ervaren plukkers was het extra leuk omdat we geheel nieuwe olijfboomgaarden tot onze beschikking hadden. Reden: er was een boomgaard verkocht, een andere boomgaard had iemand anders overgenomen (met een huurbetaling en daar had de eigenaar wel oren naar), er was een boomgaard die elk jaar steiler lijkt te worden en dat is ‘best lastig plukken’. Na wat zoekwerk, en in overleg met een aantal eilandvrienden, konden we op andere velden plukken. Prachtige olijfboomgaarden op unieke plekken op Kythira. Het is een goed olijvenjaar met mooie volle olijfbomen en er is geen olijfvlieg te bekennen. November was weer een heerlijke olijf-pluk-maand.
De ‘Ere Hark‘ gaat dit jaar naar de ‘dames’ week. Zij hebben de allerbeste plukoogst bijelkaar geharkt met maar liefst 620 kilo olijven! Terwijl Wietske, geheel onverwachts, zelfs drie dagen eerder naar huis moest. Gefeliciteerd allemaal!
Nu is het wel zo dat de laatste olijf-pluk-week (met de helft mannen en vrouwen) happerend begon vanwege regen op de eerste plukdag. De tweede plukdag begon goed maar na een paar uurtjes in de olijfboomgaard kwam de regen met bakken uit de lucht. Zoals gebruikelijk op Kythira herstelde het weer zich razendsnel en werd het elke dag zonniger en warmer. Dat kwam de snelheid van het plukken weer niet ten goede, door het warme zonnetje werden de pauzes steeds langer.
Bedankt Kees, Rian, Kees, Esther, Nelly, Richard, Riet, Wietske, Maaike, Marij, Nelleke, Lian, Pamela, Ted, Ellen, Bert, Christina, Henk en Jenny. Voor jullie komst en pluk en enthousiasme! Geniet mateloos van jullie Extra Virgin Olive Oil en we zien jullie graag nog eens terug.
Albert&Anita
Lees hier het programma van de Olijf-Pluk-Weken 2018, jaarlijks in november