Olijf-Pluk-Weken 2011 – reportage
Eind oktober was het zo ver de olijvenpluk nam weer de overhand op Kythira. Omdat de olijfoliepersen pas per 1 november opengaan heeft het geen zin om eerder te gaan plukken dan eind oktober. Al zit menige Griek medio oktober al in de startblokken om de groene, niet rijpe, en zwarte, rijpe, vruchtjes zo snel mogelijk van de bomen te halen.
En op de plukdagen is er uiteraard een lunch in de olijfboomgaard made by Albert, (en een beetje van Anita).
Dit jaar hebben wij iets extra’s toegevoegd aan het diner op de plukdagen. Een avond per week een kookworkshop van onze vriend Takis.
Griek in hart en nieren en na 20 jaar verblijf in Amerika al weer een aantal jaren terug op Griekse bodem. Een kookworkshop is voor hem en ons de eerste keer. Takis is een geweldige gastheer en prompt vergeet hij dan ook dat hij de ‘leider’ is tijdens de kookworkshop. Een wijntje meedrinken en de verhalen horen van de gasten vind hij op z’n minst net zo interessant. Om te voorkomen dat we pas om elf uur ‘s avonds aan het diner zitten is het elke 10 minuten nodig hem weer even bij de les te krijgen. Bij de derde kookworkshop liep het geweldig en kende hij zijn rol. En wat was het allemaal lekker.
Tijd om te harken.
altijd een heerlijke rustmoment.
Zie hier Wim genieten. Vooral als er koffie kwam. Elk kwartier kwam van hem de vraag: “Is er koffie?” Wim en op de grond zitten? Dat was voor hem ‘not done’. Wim en olijven? niet zo’n goede match. Wim en grapjes maken? Ja dat is Wim.
Nee! Wim zat op een trapje, zoals de echte olijven manager betaamd.
Zelfs Marja aan het schrikken maken met het bericht dat ze een lekke band had….Wat hij dan wel weer deed was dagelijks foto’s en video’s maken die wij ‘s avonds of tijdens het ontbijt uitgebreid gepresenteerd kregen. Vaste prik maar wel erg vermakelijk.
Heeft hij nog olijven geplukt?In ieder geval hebben de andere plukkers goed hun best gedaan. Zie hier alle zakken.
De Engelse, en vrijgezelle, Carolyn wilde graag wat Nederlands leren zodat ze een gesprekje kan voeren met haar Nederlandse zwager. Dus werd haar ‘lekker ding’ bijgebracht, altijd goed voor een gesprek, met Albert als middelpunt. Sorry voor de andere heren maar zo hebben de dames beslist. Zie ze op de foto alle vier glunderen. Een dagje olijven plukken samen met Albert. En werken kunnen ze ook op een dag hebben ze samen maar liefst 140 kilo olijven geplukt. De beste score dit jaar.
Of was het sabotage? Wim en olijven plukken…hij heeft oog voor hele andere dingen.
Een van de heren vroeg mij op een gegeven moment, na twee hele dagen samen te hebben opgetrokken, met papier en pen in de hand. Hoe heten ze toch allemaal? Rara wie was dit?
Albert blijft die band van de aanhanger maar oppompen…Ander lastig iets was het met de 4WD achteruit de fabriek in rijden met een aanhangertje vol met olijven. Het zicht wordt belemmerd door de plastic kap die helemaal smoezelig is. Albert krijgt het niet voorelkaar. Wim ziet direct dat dit een klus voor hem is. Na vij fminuten hopeloos gedraai ziet hij tot zijn schrik dat de jongens van de olijfpers de aanhanger ondertussen losgekoppeld hebben en met de hand naar binnen geduwd hebben. Er zijn tenslotte nog meer mensen die hun olijven geperst willen hebben. En Wim maar roepen ‘maar ik zie ook niets in deze auto’…
De hele groep hard aan het werk.
Zelfs het uitzoeken van de olijven gaat in close harmony.
In de loop van de week wordt het steeds kouder en er staat een pittige wind. Er was toch een dag heel mooi weer. Voor een aantal plukkers zelfs zo aangenaam dat er nog gezwommen is.
Uiteindelijk staat iedereen dan toch in de keuken aandachtig te luisteren naar Takis die nog steeds een beetje van slag is.
En toen begon het te waaien. Op onze enige ‘gastenvrije’ ochtend was er nauwelijk electriciteit, een soort zwakstroom waarbij alleen de peertjes heel zwak verlichting geven. Kan gebeuren maar het geeft wel veel stress. In de praktijk betekent dit dat het hele eiland of het hele dorp zonder elektra zit. Het is koud, rond de 10 graden, heeeeeel erg koud dus. Ongedouched toch maar aan de dag beginnen. Straks doet de elektra het vast wel weer, zo gaat het immers altijd. Omdat er veel boodschappen gehaald moeten worden voor de volgende olijf-pluk-week en er zonder electriciteit geen was, strijk of schoonmaakactiviteit met apparaat gedaan kan worden gaan we eerst naar de supermarkt. Tijdens een kletspraat, zonder ‘social talks’ komen wij geen supermarkt uit, krijgen we de tip dat er vast iets met een electriciteitspaal is bij ons in de buurt. De rest van het eiland blijkt dus wel elektra te hebben.. stom nooit aan gedacht. Direct het electriciteitsbedrijf gebeld. De monteur, die net van zijn vrije middag geniet, vraagt verbaasd waarom we niet ‘s ochtends gebeld hebben. Tja, in 9 van de 10 gevallen doet de elektra het na een paar uur weer. Gelukkig wordt het ook op zondag opgelost en doet de elektra het weer net voor het donker wordt en onze nieuwe gasten arriveren. De verwarming gaat direct op hoog.
De gasten voor de derde week blijven bijna allemaal wat langer een dag of 10 gemiddeld.
We improviseren met het plukschema zodat iedereen genoeg plukdagen heeft en vrije tijd. De eerste twee dagen ga ik ook mee plukken eindelijk kan ik weer eens in bomen klimmen en aan de takken hangen. Ik geniet.
Zelfs Dick bleek ineens gedesorienteerd te zijn. Na een avondje uit eten Ellen bij de plaatselijke taverna, dat is 300 meter van ons guesthouse, waren ze een afslagje vergeten en zodoende al aardig op weg naar Potamos. Dat is vijf kilometer verderop!
Ellen vindt in en uit een 4WD stappen best lastig. Vooral achterin. Met twee benen tegelijk uit een auto proberen te komen, dat vraagt om klemzittende benen. Of met twee benen tegelijk in willen stappen, dat lijk mij onmogelijk, resulteert in een nieuwe zitplek tussen de achterbank en de berijdersstoel. Gelukkig konden Albert en Dick zo’n slanke dame er met gemak weer uittillen. Het enige ongelukje was de snoekduik van Albert. Zelf is hij altijd iedereen aanwijzingen aan het geven hoe het beste een trappetje neergezet moet worden. Bij zichzelf doet hij het heel erg slecht.
Ineens een gekreun. Zijn rib heeft de val gebroken. Gelukkig was de ergste pijn al gauw voorbij. Want wie moet er anders zagen? Dat is toch echt Albert zijn ding.
Hovenier Henk vindt een aangevreten olijfblaadje.
Wat doet Henk toch met die snijplank onder de olijfboom?
Op verzoek van Petra, zie haar hier genieten op het strand,
\
maakt Takis jemista tijdens de kookworkshop.
De voorbereiding vraagt nogal wat tijd en het geheim van een verrukkelijke jemista is vooral lang in een niet te warme oven. We are almost there guys, only 30 minutes to go! riep hij nadat het al twee uur in de oven had gestaan. Een beetje ontdeugend is hij wel.
Na dit nog eens drie keer geroepen te hebben was het klaar. De volgende dag zouden we het pas eten. Nog lekkerder zelfs.
Het was het wachten waard en het waren de heerlijkste gevulde tomaat en paprika die ik ooit geproefd heb. Petra heeft het hele recept van Takis opgeschreven en ik ben dan ook heel benieuwd hoe haar dit in Nederland smaakt. Volgens Takis kun je alleen echt en het lekkerste Grieks eten in Griekenland zelf…en daar ben ik het volledig mee eens.
.
Dick zag tijdens het bereiden al die knoflook en uien in de gerechten verdwijnen dat werd hem ietsje te veel. Nadat wij met z’n allen op uitnodiging van Henk, die 50 was geworden, in ‘ons’ kroegje in Aroniadika
van bier, wijn en pepernoten hebben gesmuld ging Dick naar de taverna. Voordat het zo ver was hadden beide heren nog heel wat te bespreken.
Takis kwam met op tijd binnen voor het avondeten en Dick?
die kwam binnen toen de appeltaart met slagroom op tafel stond voor Henk.
En nu blazen Henk!
Waar is die kurk toch gebleven Henk?
Zijn vrouw Jenny en hij wandelen graag en zo kwamen ze langs het ziekenhuis van Potamos. Zich afvragend wat dit was stonden ze al binnen en kregen een rondleiding van een Engels sprekende arts tot in de operatiekamer…..Ze blijven zicht verbazen.
Ook over de charmes van Takis. Maar dat hoef ik eigenlijk niet eens te melden. Dat is de onovertroffen Griekse charme.
Ondertussen vermaakten wij ons over alle Drentse uitspraken want die glierden door de boomgaard. Tijdens de lunch werd er veel op etiketten gelezen vanwege het vetgehalte niet zo zeer om af te vallen.
.
Alleen bij oom Teun zou je kunnen spreken over een gezellig rond buikje, een kussentje volgens tante Janna. Er wordt vooral op de goede en slechte vetten in alle produkten.
Dit ter verlaging van het cholesterolgehalte. Meestal werd de verpakking pas gelezen als de mond al vol zat….dat schiet dus niet op.
Beweging genoeg.Een zak met olijven a 40 kilo een heuvel op dragen is een behoorlijke inspanning. Kijk oom Teun eens gaan.
Daar gaan ze tas nummer drie met zijn tweetjes.
De kookworkshops waren voorbij, dus uiteten bij I Maro, de taverna bij ons om de hoek.
Het waren voor ons heerlijke weken met in totaal 1625 kilo geplukte olijven. Dat willen we in 2012 gaan verbeteren. Doe je mee? Je kunt nu al kostenloos inschrijven. Het enige wat wij op dit moment dan doen, is vrijblijvend een plek voor je reserveren. Zodra de vliegtijden in november 2012 bekend zijn maken we een persoonlijk ReisVoorstel voor je. Dan beslis je pas of je komt ja of nee. Voor een voorinschrijving mail dan naar info@eengriekseiland.nl
Bedankt! Richard, Marja, Ron, Marjolein, Christina, Wim, Carolyn, Paula, Hermien, Monique, Kees, Christina, Marij, Ted, Isabelle, Dick, Ellen, Petra, Henk, Jenny, pa en ma Snippe, oom Teun en tante Janna en natuurlijk Takis Vassiliou. Bedankt voor al jullie enthousiasme, foto’s, dvd(van Ted), alle lekkere hapjes, facebookfoto’s want dankzij jullie hebben wij optimaal genoten.
Albert&Anita