Overnachting in Athene
Een reis naar Kythira leent zich uitstekend voor een combinatie met een overnachting in Athene. Deze wereldstad met tussen de 4 en 5 miljoen inwoners is het bruisende hart van Griekenland. Gehaat en geliefd door de Grieken. Bijna elke Griek heeft een band met Athene en gedurende de kerst vertrekken nagenoeg alle Grieken vanaf de eilanden richting Athene om familie te bezoeken. In hartje zomer verlaten juist alle Atheners de dan smoorhete stad om richting de eilanden en het platteland te trekken voor een lange vakantie. De stad is dan echt verlaten.
De Acropolis:
In het oude centrum is veel te zien met als hoogtepunt natuurlijk de Acropolis met het Parthenon. De geschiedenis van de Acropolis, het religieuze centrum van Athene, begint ruim 2000 jaar voor Christus. In de 6e eeuw voor christus werd de Oude Athenetempel gebouwd ter ere van de beschermgodin van de stad, Athene. Volgens de mythologie werd de stad naar haar genoemd nadat ze een wedstrijd met de god van de zee, Poseidon, gewonnen had. Poseidon schonk de stad een waterbron (zout water, hij was tenslotte de god van de zee) en Athene gaf de stad een olijfboom, welke overigens nog steeds te zien is op de Acropolis. Tot woede van Poseidon kozen de bewoners voor het geschenk van Athene.
In 480 voor Christus verwoesten de Perzen de Acropolis. Maar vrij snel daarna begon onder leiding van Pericles de monumentale herbouw. In korte tijd werden onder andere het Erechtheion, de Propylaeën, de tempel van Nike en het Parthenon, een van de hoogtepunten uit de klassieke bouwkunst, gebouwd.
Tot aan de 17e eeuw waren de gebouwen op de Akropolis volgens de overlevering nog intact. Een aantal explosies en nadien rooftochten van buitenlandse bezoekers hebben de Acropolis danig beschadigd. Sinds 1975 loopt er een groot restauratieproject met als doel alle aantastingen als gevolg van de tijd, oorlogen en verkeerde restauraties ongedaan te maken.
In de 19e eeuw werd besloten een museum te bouwen waar de rijkdommen van de Acropolis ten toon gesteld konden worden. Dit museum bleek al snel te klein. Na jaren van discussie werd uiteindelijk besloten dat er een nieuw museum gebouwd moest worden. In 2007 was het dan zover: het indrukwekkende Nieuwe Acropolis Museum werd geopend. Indien u op uw doorreis naar Kythira de Acropolis in combinatie met het nieuwe museum wilt bezoeken dan adviseren wij u daar zeker anderhalf tot twee dagen voor uit te trekken.
Andere bezienswaardigheden:
– Nationaal Archeologisch Museum – wordt beschouwd als een van de belangrijkste musea ter wereld. Een fantastische verzameling van Griekse schatten van de prehistorie tot aan de late antieke tijd. Met als hoogtepunten onder andere het Gouden Masker van Agamemnon, de jongeling van AntiKythera en het mechanisme van Antikythera (de allereerste computer…)
– Benaki Museum – gevestigd in een neoklasiek pand in de wijk Kolonaki geeft het museum een fraai overzicht van Griekse kunst van 3000 voor Chr. tot aan de 20e eeuw.
– de Antieke Agora – gelegen in de wijk Thissio ten oosten van de Acropolis. Het kent zijn oorsprong in de 6e eeuw voor Christus en is het oude hart van het publieke Atheense leven. Op de Agora werden sportwedstrijden gehouden en festivals georganiseerd, ook was het het centrum van de Griekse democratie. Van hieruit werd de stad bestuurd en werd er recht gesproken. Er werd markt gehouden en in de talrijke stoa’s (zuilengallerijen) waren winkeltjes gevestigd. In de prachtig gerenoveerd Stoa van Attalus (uit de 2e eeuw voor Chr.)’ is nu het Agora Museum gevestigd.
– Diverse monumenten gelegen nabij de Acropolis zoals het Theater van Herodus Atticus, gebouwd in de 2e eeuw na Christus en oorspronkelijk een overdekt theater met 5.000 zitplaatsen. Nu is het een openluchtheater waar vaak antieke Griekse tragedies worden opgevoerd onder de sterren hemel.
De Poort van Hadrianus, ook uit de 2e eeuw vormde de toegang van het Oude ‘Griekse’ Athene naar het Nieuwe ‘Romeinse’ Athene. Direkt naast de poort ligt de Tempel van Zeus. Met de bouw werd reeds begonnen in 500 voor Chr. maar pas in de 2e eeuw na Chr. werd de tempel afgebouwd door keizer Hadrianus.
In de wijk Plaka treft u de Toren van de Winden aan. Het 8-hoekige gebouw is opgericht in de 1e eeuw na Chr. door de astronoom Andronikos en huisvestte een hydraulische klok. Elke zijde van het gebouw geeft een windrichting aan.
– Panathenaic Stadion – op deze plek stond al in de 4e eeuw voor Chr. een stadion waar festivals werden gehouden ter ere van de godin Athene en tevens de Panatheense spelen, de Atheense variant van de Olympische Spelen. De Romeinen hielden er later gevechten met gladiatoren. In de 19e eeuw werd het stadion compleet in de originele stijl gerenoveerd, geheel in marmer. In 1896 werden hier de eerste moderne Olympische Spelen georganiseerd. Het stadion kan zo’n 80.000 toeschouwers herbergen. Het stadion kent ook nog een wereldrecord, de drukst bezochtste basketball wedstrijd ooit werd hier in de jaren 60 gespeeld.
– Mount Lycavittos – het hoogste punt van de stad, gelegen in het centrum naast de wijk Kolonaki, met een spectaculair panoramisch overzicht over de stad. De geoefende wandelaars kunnen via een fraai wandelpad de top van deze groene heuvel reiken. De niet wandelaars kunnen gebruik maken van een treintje. Bovenop vindt u een kerk, een restaurant en een open luchtheater waar in de zomer festivals gehouden worden in het kader van het Athens Summer Festival. De wijk Kolonaki is overigens de hipste buurt van modern Athene met veel galeries, horeca en antiek- en modezaken.
Waar te verblijven:
Veruit de meeste hotels treft u aan in het centrum van Athene. Vanwege de crisis zijn de kamerprijzen de laatste jaren met name buiten het hoofdseizoen flink gedaald. Voor het zoeken van een hotel kunt u het beste een boekingssite gebruiken zoals booking.com. De ervaring leert dat een hotel met een gemiddelde beoordeling van boven de 8 meestal een goede keuze is.
De beste plek om te verblijven is het gebied direct rondom de Acropolis. Wilt u net even buiten het hectische centrum zitten en toch op loopafstand dan is de wijk Makrygianni, een rustige en nette buurt waar het Nieuwe Acropolis Museum is gevestigd, een goede keuze. Direkt ten noorden van deze wijk ligt de prachtige mini wijk Anafiotika, genoemd naar de eerste bewoners, afkomstig van het eiland Anafi. Met zijn smalle steegjes en kubusvormige huizen ademt het de sfeer van een Cycladisch dorp.
In de Plaka tenslotte, is het weliswaar toeristischer maar het gedeelte ten zuiden van Mitropoleos street is zeer sfeervol met grotendeels autovrije straten en goede restaurants (Grieks en buitenlands). Hier vind u ook een aantal goede hotels. Onze persoonlijke favoriet is Sweet Home hotel, een klein familie hotel dat wordt geleid door Afroditi en haar man. Het is gelegen in een fraai oud pand met mooie kamers en een uitstekende service. Maar om de hoek van Sweet Home Hotel treft u meerdere andere hotels aan die bovengemiddelde beoordelingen halen op booking.com (zoals Hermes, Central, Omiros en Kimon).
Indien u er voor kiest om buiten het centrum te verblijven is de wijk Palaio Faliro een goede optie. Een nette wijk nabij zee met veel winkels, restaurants en bars. Met het openbaar vervoer bent u binnen 10 minuten in het centrum. Een eenvoudig maar net hotel met (betaalde) luchthavenshuttle in deze buurt is Arma Hotel. Een andere goede optie hier is Tropical hotel, gelegen aan de Poseidonos Avenue, de drukke kustweg.
Voor diegenen die het centrum niet willen bezoeken zijn er een aantal hotels nabij het vliegveld beschikbaar. Handige keuzes voor 1 nacht zijn Peri’s hotel en Avra Hotel , beide met gratis haal en brengservice van en naar het vliegveld. Andere hotels nabij het vliegveld zijn Pantheon hotel gelegen op zo’n 5/10 minuten met de taxi van het vliegveld en Sofitel een 5* hotel gelegen op 100 meter van de ingang van het vliegveld.
Waar te eten:
Het is altijd lastig om op het eerste gezicht het verschil te zien tussen een echt goed Grieks restaurant en een restaurant dat de standaard ‘toeristenmenu’s’ serveert. Daarom hieronder een overzicht van leuke en traditionele restaurants in Athene. De meeste restaurants zijn naar Nederlandse maatstaven goedkoop.
– Avissynia cafe – Avisnia plein 7/Kinetou street – zeer lekker eten, sfeervol binnen en een dakterras met fantastisch uitzicht. Eigenaresse heeft een eigen kookboek uitgebracht.
– Tzitzikas & Mermigas – Mitropoleos str 12-14 – om de hoek bij Sweet Home Hotel – gezellig en typisch Grieks restaurant, niet duur.
– Strofi – Rovertou Galli 25 – volgens tripadvisor een van de beste restaurants van Athene
– Miniatoura – Romvis 21, Syntagma, een piepkleine traditionele familie taverne alleen overdag open (tot 19:00).
– Paradosiako – op de hoek van Voulis en Nikodimou, klein gezellig restaurant.
– Saita Bakaliaro – op de hoek van Kydatheneon and Sotiros – 1 van de traditionele kelderrestaurants die zijn gespecialiseerd in bakaliaro (gebakken kabeljauw met knoflook saus)
– Psaras (vis reaturant) – Erechteos 16 (op de hoek van Erotocritou en Erehtheos) – sfeervol restaurant gelegen op de heuvel direct onder de Acropolis
– Scholarchio Yerani – odos Tripodon 14, in een mooie uithoek van de Plaka – bediening komt met een grote plaat met mezedes aan tafel waar u ter plekke uit kunt kiezen
– To kafeneon – tegenover Scholarchio, de minder toeristische versie, een sfeervolle ouzerie met heerlijke mezedes. Hier nam Janie Oliver zijn mezedes special op in 2009.
Veiligheid:
Van oudsher is Griekenland een van de veiligste vakantiebestemmingen ter wereld. De laatste jaren zijn Griekenland en Athene echter regelmatig negatief in het nieuws vanwege de crisis en onrust. Buiten de steden zult u in het dagelijks leven niet zo veel merken van de crisis. In Athene wordt er wel regelmatig gedemonstreerd. Nagenoeg alle demonstraties verlopen vreedzaam en slechts enkele lopen uit op relletjes. De demonstraties vinden meestal plaats bij het Griekse parlement op het Syntagmaplein. Op dagen met grote demonstraties is het dan ook verstandig het Syntagmaplein en demonstrerende menigtes te vermijden. Voor de rest moet u qua criminaliteit normale waakzaamheid betrachten als in elke andere wereldstad.
Reizen in de stad:
Vanaf het vliegveld kunt u een taxi, een bus of de metro nemen om het centrum te bereiken. In het centrum zelf kunt het beste te voet gaan.
Direct tegenover het vliegveld ligt het metro/treinstation. Voor € 8,00 per persoon voert lijn 3 van de metro u in zo’n 40 minuten naar het centrum van de stad. Op de website van AMEL kunt u uw reis plannen. Afhankelijk van uw bestemming kan het zijn dat u op station Syntagma of Monastiraki moet overstappen. Houdt er rekening mee dat in de drukte van de metrostations regelmatig zakkenrollers hun slag slaan.
De beste en goedkoopste manier om het centrum te bereiken is de bus. Lijn X95 rijdt vanaf het vliegveld naar het Syntagma plein in het centrum van Athene. Een kaartje voor een enkele reis kost € 5,00. Het busstation vindt u bij de uitgangsdeur van het vliegveld. U koopt een kaartje buiten de bus bij de loketten naast de uitgang en deze moet u bij betreden van de bus afstempelen bij de machines die u in het midden van de bus aantreft. Vanaf het eindstation van Lijn X95 loopt in zo’n 5 minuten naar de meeste hotels in de Plaka (zoals Sweet Home Hotel).
U kunt vanaf het vliegveld uiteraard ook een taxi nemen. Een ritje naar het centrum kost u afhankelijk van de bestemming en het tijdstip ergens tussen de € 35,00 en € 50,00.
Overzichtskaart centrum Athene:
Voor uitgebreide informatie over Athene bekijk de Athens Guide.