Xenonas Fos ke Choros Kythira

Het eiland

MYTHOLOGIE:

Het eiland Kyhtira staat bekend als de geboorteplaats van Aphrodite, de godin van de liefde en de schoonheid. Volgens de legende werd zij geboren uit het zaad van de hemelgod Uranus toen zijn geslachtsorganen in zee vielen nadat deze door zijn zoon Cronus waren afgehakt.
Uit het schuim van de zee verrees Aphrodite, waarna zij door Zephyrus, de westenwind, in een schelp naar Cyprus werd gevoerd.

Het eiland Kythira - Aphrodite van Botticelli

Het eiland Kythira – Aphrodite van Botticelli

Heden ten dage herinnert “het bad van Aphrodite”, een uitgeholde rotspunt aan het fraaie strand van Paliopoli, nog aan deze mythologische gebeurtenis.

 

GEOGRAFIE:

Formeel behoort Kythira tot de Ionische eilanden (o.a. Corfu, Zakynthos, Ithaka, Kefalonia,
Lefkas en Paxos) maar het ligt een stuk zuidelijker, helemaal onderaan de Peloponnesos aan de monding van de Laconische Glof.
Het eiland ligt op het kruispunt van 3 zeeën, de Ionische, de Egeïsche en de Kretenzer Zee. Met zijn oppervlakte van 284 km2 behoort het tot de grotere van de in totaal ca. 1400 Griekse eilanden. Ondanks dat Kythira geen hoge bergketens kent, heeft het een heuvelachtig landschap met veel vruchtbare valleien. Aan de oostkant loopt het eiland via fraaie stranden enigszins vlak uit in zee. Dit in tegenstelling tot de westkant waar het eiland veelal spectaculair steil in de Ionische Zee afdaalt. De stranden van het eiland liggen voornamelijk aan de oost- en de zuidkant, zijn afwisselend en bestaan uit kiezel- en zandstranden waarvan een aantal gekenmerkt worden door een fraaie rode kleur.

 

 

KLIMAAT:

Kythira kent een mild mediterraan klimaat. De gemiddelde temperatuur bedraagt 19 graden waarmee het eiland een van de warmste plaatsen van Griekenland is. Het eiland kent tevens een van de hoogste aantal zonuren van het Middelandse Zee gebied. Langs de stranden heerst over het algemeen een droog klimaat maar op de rest van het eiland valt toch regelmatig een verkwikkende regenbui. Het eiland wordt gekenmerkt door de Prevenza, een natuurverschijnsel waarbij er plotseling een dichte mist opkomt die ook weer even plotseling verdwijnt. Daarnaast zorgt de zeewind voor verkoeling op de heetste zomerdagen.

Een ander bijzonder fenomeen zijn de Alcyone dagen. Dit is een periode in januari waarbij gedurende het maximaal 2 weken volop zomer lijkt te zijn en het nagenoeg windstil is.

Het eiland Kythira - Alcyone, de ijsvogel

Het eiland Kythira – Alcyone, de ijsvogel

Volgens de Griekse Mythologie is dit te danken aan Alcyone, de dochter van de god van de wind, Aeolus. Alcyone was getrouwd met Ceyx, de zoon van Eosphorus, de morgenster. Ceyx en Alcyone noemden zich zelf ook wel Zeus en Hera, dit tot groot ongenoegen van de echte Zeus, de oppergod. Zeus was dusdanig vertoornd dat hij middels een bliksemschicht de boot van Ceyx liet zinken en hem liet verdrinken. In een visioen vertelde Ceyx aan Alcyone wat hem overkomen was. Alcyone was dusdanig verscheurd van verdriet dat ze zich zelf in zee wierp en verdronk. De goden kregen medelijden met het liefdespaar en besloten hen te veranderen in Halcyon vogels (genoemd naar Alcyone en in Nederland beter bekend als de ijsvogel).

Als ijsvogel legt Alcyone haar eieren elk jaar in januari op het strand vlakbij de zee en broedt gedurende zo’n 7 dagen. Om er voor te zorgen dat haar niets overkomt legt haar vader, Aeolus (de god van de wind), gedurende deze 7 dagen de wind stil en kalmeert hij de golven.

De uitdrukking Halcyon days wordt daarom over het algemeen gebruikt om een vredige tijd te omschrijven.

Het eiland Kythira - Alcyone werpt zich in zee - H.J. Draper

Het eiland Kythira – Alcyone werpt zich in zee – H.J. Draper

 

GESCHIEDENIS:

Mede door zijn strategische ligging in het Middellandse Zeegebied kent Kythira een roerige historie. Archeologische opgravingen hebben aangetoond dat Kythira in ieder geval al in 3000 voor Christus door mensen werd bewoond.
Het eiland heeft onder invloed gestaan van zowel het Minoische als het Myceense rijk. In het gebied rond het huidige Paliopoli stichtten zij de stad Kythira met zijn handelshaven Skandeia (vermoedelijk nabij het huidige Avlemonas). Op de heuvel achter Avlemonas zijn in de buurt van het historische kerkje Agios Georgios bij archeologische opgravingen diverse Minoische graftombes ontdekt.

Tijdens de Peloponessische Oorlog werd er, vanwege de strategische ligging, door Athene en Sparta een heftige strijd gevoerd om de heerschappij van het eiland. Hierbij kwam Kythira afwisselend in handen van de Spartanen en de Atheners. Na het einde van de Peloponessische oorlog kwam Kythira geleidelijk in verval en was het lange tijd schaars bewoond of zelfs verlaten.
Na de verovering van het eiland door het Byzantijnse Rijk maakte Kythira een periode van wasdom door waarbij veel nederzettingen gesticht werden en een groot aantal kerken en kloosters gebouwd werden. Gedurende de Byzantijnse periode werd Kythira echter toch weer schaars bewoond. Dit als gevolg van de vele plunderingen door Arabische piraten en Noormannen.

In 1204 na Christus werd het eiland veroverd door de Venetianen die naast een aantal forten ook Paleochora bouwden. De toenmalige hoofdstad van het eiland, die gebouwd was op een strategische plek omringd door ravijnen en op zijn hoogtepunt ruim 7000 inwoners telde, werd in 1537 door de piraat Barbarossa volledig vernietigd. De Venetianen bleven uiteindelijk heersen over Kythira tot aan 1797.
Tussen 1797 en 1809 werd Kythira bezet door de Fransen waarna de Engelsen de macht overnamen. Met de komst van de Engelsen kwam het eiland snel in ontwikkeling. Er werden naast veel wegen ook scholen, bruggen, waterleidingen en rioleringen aangelegd.

In 1864 trad Kythira toe tot de nieuw opgerichte Griekse staat. Net als een groot deel van Europa werd Kythira in de 2e wereldoorlog door de Duitsers bezet. Op 15 september 1944 werd het eiland als eerste Grieks grondgebied bevrijd door de geallieerden.
Vanwege de slechte economische situatie zijn na de oorlog veel eilanders geëmigreerd naar Australië. Inmiddels zijn veel oudere emigranten terug gekomen naar het eiland. Dit is waarschijnlijk ook de reden dat de bijnaam van het eiland ‘Kangoeroe-eiland’ is en het merendeel van de bevolking uitstekend Engels spreekt.

 

BELANGRIJKSTE BEZIENSWAARDIGHEDEN:

Kythira bestaat uit maar liefst 66 kleine dorpjes waarvan de meesten nog grotendeels origineel zijn. Het verstandigste is om de auto aan de kant te zetten en ze per voet te verkennen. Want dan pas onthullen de dorpjes hun ware schoonheid. In plaatsjes zoals Chora, Frilingianika, Aroniadika, Potamos, Mitata, Mylopotamos, Dokana, Kypryotianika, Pitsinades, Aloizianika, Logethetianika en Karavas geven smalle steegjes, ezelspaden, prachtig gerenoveerde panden, ruïnes, oude kamara’s, poorten, waterbronnen, dorpsfourno’s, eeuwen oude muren en bomen je het idee dat je honderd jaar terug in de tijd stapt.

In het voorjaar is Kythira een paradijs voor bloemenliefhebbers. Griekenland is het land met de rijkste flora van Europa. Van de 6.000 soorten komt zo’n 10 % alleen in Griekenland voor. Ook Kythira kent een paar unieke soorten. Vanaf december beginnen de eerste wilde bloemen te bloeien en pas als het vanaf juni heel warm begint begint te worden wordt de kleurenpracht ingedamd.

Tientallen stranden omringen het eiland. Vele zijn alleen vanaf zee te bereiken. Buiten het hoofdseizoen zijn de stranden nagenoeg verlaten en waan je je op een onbewoond eiland. Stranden als Kaladi, Firi Amos, Limni, Routsounos, Melidoni, Kalami en Chalkos zijn vaak alleen te bereiken via zandwegen in slechte staat, maar de beloning mag er zijn.

Het eiland Kythira - het strand Kaladi

Het eiland Kythira – het strand Kaladi

Op welke plaats u ook staat op het eiland, bijna altijd heeft u zicht op een kleine kerkje. Er zijn dan ook honderden over het eiland verspreid. Vaak met een unieke architectuur en kerkjes van zo’n 800 jaar oud zijn geen bijzonderheid. Naast de kerkjes zijn er ook een aantal zeer fraaie kloosters op het eiland te vinden. Moni Myrtidion, prachtig gelegen op een rustige plek in het zuid-oosten eiland wordt beschouwd als het belangrijkste en mooiste klooster. Regelmatig vinden er processies plaats waarbij het icoon van het klooster over het eiland van dorp naar dorp gedragen wordt.

 

Het eiland Kythira - overal oude kerkjes

Het eiland Kythira – overal oude kerkjes

 


 

Naast het natuurschoon, de architectuur en de stranden kent Kythira een groot aantal andere bezienswaardigheden zoals onder andere:

– De oude stad Paleochora, dit was de Byzantijnse hoofdstad van Kythira, omringd door een aantal diepe kloven. Gedacht werd dat men er volledig veilig was. In 1537 voerde de Turkse admiraal Barbarossa tezamen met zijn Algerijnse piratenvloot een aanval op het eiland uit en veroverde het stadje. Om niet in handen van de piraten te vallen sprongen honderden inwoners van het stadje de ravijnen in. Sindsdien is het stadje verlaten. Ondanks dat daken verdwenen zijn en muren half ingestort zorgen de mysterieuze sfeer, de unieke ligging en de spectaculaire natuur er voor dat een bezoek aan het stadje een onvergetelijke indruk achterlaat.

– De huidige hoofdstad, Kythira stad, ook wel Chora genoemd, is een uniek stadje dat in de 13e eeuw door de Venitianen werd gesticht en met zijn vele smalle steegjes een middeleeuws karakter heeft. Meteen onder het gerenoveerde Venetiaanse kasteel ligt Mesa Vourgo, een beschermde wijk, gebouwd in de 16e eeuw, die naast woonhuizen in de Cycladische stijl bestond uit een groot aantal kerken. Binnen het gerenoveerde Venetiaanse kasteel dat in 1503 gebouwd werd zijn nog een aantal bijzondere post-Byzantijnse kerken te bezichtigen: Ayios Ioannis Prodromos, Panayia Orphani en Panayia Myrtidiotissa welke tot 1806 als katholieke kerk dienst deed. Ook is er nog een gedeelte van het paleis van de Venetiaanse gouveneur (tegenwoordig het historisch archief), kruitmagazijnen, indrukwekkende waterputten en twee aquaducten.

– Op 2 km afstand van de hoofdstad ligt Kapsali, een havenstadje dat ligt aan 2 hoefijzervormige baaitjes. Tussen beide baaitjes ligt een klein schiereiland met een kerkje en een door de Engelsen gebouwde vuurtoren. Het zandstrand van Kapsali ligt door de bescherming van de natuurlijke baai grotendeels uit de wind.
Op de rotsen boven de stad ligt het klooster van de apostel Johannes. Deze heet de Agios Ioannis Engremnos en is te zijner eer gebouwd in 1592. In een grot is de kerk gevestigd waar de apostel Johannes verbleef voordat hij naar het eiland Patmos reisde alwaar hij zijn ‘Openbaring’ schreef. Aan het eind van de 2e baai ligt de Lazarette, een historisch gebouw met een unieke architectuur dat dienst deed als quarantaine plaats voor zeemannen.

– Aan de rand van het dorp Mylopotamos aan de oostzijde van het eiland ligt de nederzetting Kato Hora. Dit is in feite een verlaten Venetiaanse stad die een uniek beeld geeft van de architectuur uit deze periode. Boven de ingang van de stad hangt zoals gebruikelijk het reliëf van de Venetiaanse leeuw.

Kythira het eiland - de watervallen van Mylopotamos

Het eiland Kythira – de watervallen van Mylopotamos

– In een kloof net buiten het dorpje Mylopotamos (vrij vertaald ‘Molens aan de rivier’) ligt in een wonderschone omgeving de waterval van Neread. Deze wordt ook wel de Fonissa (moordenares) waterval genoemd naar een moord die volgens de legende hier plaatsgevonden heeft. De kloof loopt helemaal door naar zee alwaar het eindigt bij het fantastische strand van Kalami (Grieks voor bamboe). Op de zeebodem net voor de kust liggen hier een aantal oude kanonnen als restanten van een gezonken schip.

Het eiland Kythira - de brug van Kadouni

Het eiland Kythira – de brug van Kadouni

– Het eiland wordt gekenmerkt door een aantal fraaie staaltjes Engelse vakmanschap zoals de Engelse School in Melapidia en de brug van Kadouni die met zijn lengte van 110 meter de langste stenen brug van Griekenland is.

– Overal op eiland zijn grotten te vinden. De Ayia Sophia grot bij Mylopotamos, de gelijknamige grot in Kalamos en de Houstis grot bij Diakofti zijn zeker de moeite van een bezoekje waard.

Deel deze pagina op:

MENU